10 juli 2025 Terug

€ 241.052 voor innovatiekracht in Rivierenland: RSF geeft impuls

Het dagelijks bestuur van de FruitDelta Rivierenland heeft aan acht projecten een bijdrage uit het Regionaal StimuleringsFonds (RSF) toegekend. Met dit fonds moedigt FruitDelta Rivierenland ondernemers aan om met vernieuwende ideeën en projecten bij te dragen aan de (economische) ontwikkeling van de regio.

Het Regionaal Stimuleringsfonds kent twee aanvraagrondes per jaar. Op 2 juli werd bekend dat in de eerste subsidieronde van dit jaar € 241.052,- wordt verdeeld over acht initiatieven. Het betreft vijf haalbaarheidsonderzoeken en drie uitvoeringsprojecten, waarvan een afhankelijk is van het haalbaarheidsonderzoek. De gehonoreerde projecten hebben een gezamenlijke projectomvang van 1.050.252 euro. Dat betekent dat voor iedere euro uit het RSF ruim 3 euro elders vandaan komt.

Hoge score op criteria – gedrevenheid omarmen
De Economic Board beoordeelt de aanvragen op de criteria innovatie, regionale spin-off en regionale uitstraling. Daarnaast moeten de projecten ook bovengemiddeld scoren op één of meer van de 19 opgaven uit het Regionaal Economisch Ambitiedocument 2022-2025. Aan de hand hiervan brengt de Economic Board een advies uit aan het Dagelijks Bestuur van FruitDelta Rivierenland die over de uiteindelijke toekenning gaat.

Servaas Stoop, voorzitter van het Algemeen Bestuur van FruitDelta Rivierenland: “Deze ronde zien we met name bij telers en tuinders veel innovatievermogen. Projecten die passen bij de opgaven datagestuurdheid / hightech en circulariteit en die van toegevoegde waarde zijn binnen de totale keten. Dit denken en deze gedrevenheid van ondernemers en inwoners moeten we omarmen in onze regio. Dat is ook een van de redenen waarom het RSF zo van belang is, sámen maken we de regio. We hebben elkaar nodig.”

Toegekende projecten

Naast de agribusiness profiteert ook de toeristische sector van het Regionaal Stimuleringsfonds. Regiopromotie komt in meerdere projecten terug. Hieronder staan de toegekende haalbaarheidsstudies en projecten en met een beknopte beschrijving:

1. Haalbaarheidsstudie: Integrale oogst- en sorteerrobot Chrysanten
Binnen de chrysantenteelt vormt de scheiding tussen oogst en sortering een belangrijke technische en logistieke barrière. Hierbij is gewicht een primaire sorteerparameter. Een geïntegreerd systeem dat tijdens het oogsten direct per steel het gewicht bepaalt en op basis daarvan sorteert en direct bossen vormt, zou het nu nog arbeidsintensieve oogst- en sorteerproces van de chrysant kunnen vervangen. Met een haalbaarheidsstudie wil Darolin BV onderzoeken of het technisch en economisch haalbaar is om deze integratie toe te passen in een geautomatiseerd systeem.

2. Haalbaarheidsstudie: E-bike opstappunten Rivierenland
De regio wil toeristen langer vasthouden, verspreiden over het gebied en stimuleren om bewuster te reizen. Ook zien we een toename in vraag naar e-bikes en comfort binnen het toerisme. In onze regio is er een gebrek aan georganiseerde opstappunten voor e-bikes, terwijl dit kan bijdragen aan het streven naar een toekomstbestendige recreatiesector. Astonic Bikes BV wil, samen met Bureau Toerisme en andere regionale partners, komen tot een onderzoek dat leidt tot een concreet en onderbouwd beeld van de kansen, randvoorwaarden en uitvoerbaarheid van een netwerk van e-bike opstappunten in Rivierenland.

3. Haalbaarheidsstudie: Peulvruchtinnovaties in de korte keten
Er is in de regio een behoefte aan duurzaam, gezond en lokaal voedsel. Combineer dat met de eiwittransitie, de overgang van een voedingspatroon met vooral dierlijke eiwitten naar plantaardige eiwitbronnen, dan is er een rol weggelegd voor (producten gemaakt van) lokale peulvruchten. In de praktijk blijkt dit vaak lastig te realiseren. Initiatiefnemer Boonzaak B.V. wil onder meer lokale teelten en verwerkingsopties toetsen en de interesse bij consumenten peilen. Bij positief resultaat wordt de samenwerking tussen lokale telers, verwerkers, afzetpartners en consumenten versterkt, ontstaan innovatieve producten en nieuwe marktkansen en wordt een circulaire, natuurinclusieve en klimaatbestendige voedselketen gestimuleerd.

4. Haalbaarheidsstudie: Verwaarding fruitrestromen voor insectenkweek
Nederland telt ruim 30 insectenkwekers. In verband met het streven naar een circulaire economie zoekt deze sector naar organische reststromen die bruikbaar zijn voor insectenkweek. Fruit-reststromen zijn vanwege hun beschikbaarheid en samenstelling mogelijk extra interessant voor insectenkweek. Fruittelers uit FruitDelta en insectenkwekers willen daarom onderzoeken of fruit-reststromen hiervoor gebruikt kunnen worden, of dat economisch rendabel is en hoe dat operationeel en organisatorisch vorm kan krijgen. Dat biedt nieuwe duurzaamheids- en businesskansen voor fruittelers in FruitDelta Rivierenland. Voor deze verkenning zal Christelijke Hogeschool Ede, lectoraat Dienstbaar Organiseren, de trekkende rol vervullen.

5. Haalbaarheidsstudie: Kweken met vaste planten
Kwekerij Kleikracht is een startende vaste plantenkwekerij in Culemborg en heeft als doelstelling om Rivierenland te voorzien van gezond, gifvrij en met name inheems plantgoed, zowel voor particulieren als voor andere partijen. Daarnaast wil de kwekerij een rol vervullen in de strijd tegen de achteruitgang van de biodiversiteit. De haalbaarheidsstudie betreft onder meer het interviewen van samenwerkingspartners, het samenstellen van een plantkeuze, vooronderzoek naar zaai- en kweekmethoden en een eerste testjaar met zaaien, stekken, kweken en verkoop. De evaluatie zal leiden tot een antwoord op de vraag of het mogelijk is rendabel een vaste (gifvrije) plantenkwekerij op te zetten en in te bedden in de regio.

6. Uitvoeringsproject: Middeleeuwen in scherven op kasteel Ammersoyen
Met De middeleeuwen in scherven - fase B - worden de verborgen verhalen van kasteel Ammersoyen tot leven gebracht aan de hand van archeologische vondsten. Bezoekers ontdekken hoe mensen vroeger leefden, woonden en werkten in en rond het kasteel; vertelt via unieke objecten die letterlijk uit de bodem zijn gekomen. Het project levert een vernieuwde publieksbeleving op voor jong en oud, met extra aandacht voor educatie, regionale samenwerking en het versterken van de culturele identiteit van Rivierenland.

7. Uitvoeringsproject: Cases for change en gebiedsplatform Rivierenland
Dit project moet gaan leiden tot een duidelijke randvoorwaardelijke invulling om nog beter structureel aan de slag te kunnen gaan met concrete gebiedsfinanciering, samenwerking en het ontwikkelen van duurzame projecten en (business)cases met de O’s in de regio (overheden, ondernemers, onderwijs & onderzoek, overige organisaties en ondernemende inwoners). Zodanig dat de weerbaarheid en veerkracht in het gebied wordt versterkt, het vestigingsklimaat en woon- en leefklimaat verbetert en meer kapitaal naar de regio getrokken kan worden voor de gebiedsopgaven en de gebiedsfinanciering. Deze ontwikkeling van de bouwstenen van een brede welvaart platform aanpak wordt internationaal een place based wellbeing platform genoemd. Gebiedscoöperatie Rivierenland en YesAndMore nemen het voortouw in de uitvoering waarbij vele andere partijen worden betrokken.

8. Uitvoeringsproject: Ontwikkeling integrale oogst- en sorteerrobot Chrysanten
Afhankelijk van de uitkomst van het eerdergenoemde haalbaarheidsonderzoek, krijgt Darolin BV een subsidie die bijdraagt aan de ontwikkeling van een prototype van de integrale oogst- en sorteerrobot voor chrysanten.

Over het Regionaal StimuleringsFonds (RSF)

Het Regionaal Stimuleringsfonds wordt gevoed door de acht gemeenten uit Rivierenland met als doel innovatie in de regio te stimuleren. De fondsdonatie per gemeente betreft 2 euro per inwoner. In totaal is er jaarlijks ongeveer 500.000 euro beschikbaar. Projecten dienen aan diverse voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voor een bijdrage.

Er zijn twee rondes per jaar om projecten in te dienen. De tweede ronde dit jaar staat open vanaf 4 augustus 2025 tot en met 15 oktober 2025. Kijk voor meer informatie over het RSF, op www.fruitdelta.nl/rsf.

Meer nieuws
4 juli 2025 Oproep: “Investeer in een structurele samenwerking met de regio, leefbaarheid, bereikbaarheid en voedselzekerheid” FruitDelta Rivierenland roept politieke partijen in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 29 oktober 2025 op om te investeren in structurele samenwerking met regio’s, bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzame voedselzekerheid. Dat staat in een brief die is verstuurd aan de verkiezingsprogrammacommissies. Lees meer over: Oproep: “Investeer in een structurele samenwerking met de regio, leefbaarheid, bereikbaarheid en voedselzekerheid”
2 juli 2025 Minister gaat in gesprek over gefaseerde aanpak A2 Deil-Vught Vandaag debatteerde de Tweede Kamer met demissionair minister Robert Tieman en staatssecretaris Thierry Aartsen van het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat over mobiliteit en bereikbaarheid. Namens Regio Rivierenland waren diverse afgevaardigden bij het debat aanwezig. De minister zei de Kamercommissie toe dat hij alsnog met verschillende regio’s in gesprek wil over een fasegewijze aanpak – ook over de A2 Deil-Vught. Lees meer over: Minister gaat in gesprek over gefaseerde aanpak A2 Deil-Vught
26 juni 2025 Regiomanagers en beleidsmedewerkers van de Provincie op bezoek Op 25 juni brachten verschillende regiomanagers en beleidsmedewerkers van de Provincie Gelderland - onder leiding van regiomanager Rivierenland Jan Willem Kamerman en regiosecretaris Jantine Stöckel-Hoefnagels - een bezoek aan Regio Rivierenland. Lees meer over: Regiomanagers en beleidsmedewerkers van de Provincie op bezoek