03 oktober 2023 Terug

Regio Deal project: Tielse binnenstad krijgt nieuwe inrichting met groene kroon

Een groene golf trekt door de binnenstad van Tiel. Het centrum kan straks beter omgaan met hevige regenbuien en wordt groener, koeler en aantrekkelijker. De noodzakelijke vervanging van het riool is omgebogen tot een brede investering in de kwaliteit van de Tielse binnenstad. Mede dankzij de Regiodeal, de landelijke DPRA-gelden en de Groene Icoonprojecten van de Provincie Gelderland.

“De binnenstad is de woonkamer en het economisch en cultureel hart van de gemeente Tiel”, zegt wethouder Frank Groen. “Het moment van rioolvervanging zorgt voor veel hinder. Maar het biedt ook een uitgelezen kans om kwaliteit toe te voegen in de openbare ruimte. Daar hebben we dan ook maximaal op ingezet, samen met de ondernemers en bewoners.”

Minder steen en meer groen is een belangrijk uitgangspunt. Verkeer en parkeerplaatsen verdwijnen en er komen bijna honderd plant- en boomvakken bij in het centrum. Voor de inrichting wordt gebruik gemaakt van de opgedane kennis en het enthousiasme van ‘de mensen van de vlindertuin’. Een groep betrokken inwoners die verantwoordelijk is voor de aanleg en het onderhoud van de zeer succesvolle vlindertuin De Zindering in het centrum van Tiel. Een gevarieerde beplanting met soorten die een ecologische meerwaarde hebben, zorgt voor meer biodiversiteit in de stad.

Nieuw gotenstelsel

De combinatie van droogte en heftigere periodes van regen, maakt dat we in steden op een andere manier met regenwater moeten omgaan. We leggen in de binnenstad daarom een nieuw gotenstelstel aan voor het opvangen van regenwater. Het water willen we zoveel mogelijk vasthouden zodat er reserves zijn voor periodes van droogte en daarmee bewateren we de plantvakken. Als er te veel regen valt, lozen we het in de gracht.

Door het nieuwe gotenstelstel ontlasten we het riool en neemt de capaciteit toe. Dit heeft al tot een flinke verbetering geleid in de afvoercapaciteit voor een aantal straten aan de rand van het centrum die kampen met wateroverlast.

Plantvakken met groenaccu

Met behulp van een zogenoemde groenaccu worden plantvakken gebruikt als waterbuffer bij regenbuien. Het hemelwater van goten en dakafvoeren komt terecht in een waterreservoir onder de plantvakken. Dit water wordt gebruikt voor het bewateren van de beplanting en het draagt bij aan de verkoeling van de binnenstad. Volgens dit principe worden ook geveltuinen aangelegd.

Deze klimaatadaptieve maatregelen en de kwalitatief hoogstaande invulling van de plantvakken, zijn de groene kroon op een transformatie van de binnenstad die ruim twee jaar in beslag neemt. Daarin zijn wensen en ideeën vanuit de gemeente zoveel mogelijk gebundeld en gekoppeld aan de inbreng van de binnenstadondernemers en bewoners.

“We hebben vijf jaar de tijd genomen voor de gesprekken en de voorbereiding”, zegt Groen. “Het kost bloed, zweet en tranen maar ik denk dat we straks voor de komende dertig jaar een binnenstad hebben waar we heel trots op kunnen zijn met elkaar.”

Meer nieuws
24 mei 2024 Kennismakingsbezoek ANWB met provincie Gelderland in Rivierenland Vrijdagochtend 24 mei ontvingen wij Josje Majoor en Peter Leonhart van de “grootste vereniging van Nederland” (de ANWB) en mobiliteitsgedeputeerde Klaas Ruitenberg van de “mooiste provincie van Nederland” (Provincie Gelderland) in Regio Rivierenland. Lees meer over: Kennismakingsbezoek ANWB met provincie Gelderland in Rivierenland
23 mei 2024 FoodNL EU-Verkiezingsdebat Wij organiseerden op 23 mei, samen met AgriFood Capital, Greenport Venlo en Regio Foodvalley, bij de HAS green academy in ’s-Hertogenbosch, het FoodNL EU-Verkiezingsdebat. Lees meer over: FoodNL EU-Verkiezingsdebat
22 mei 2024 LEADER Rivierenland is los Wat een geweldige kick-off van LEADER Rivierenland vormde de 1e informatie- en inspiratieavond op 22 mei. Lees meer over: LEADER Rivierenland is los