NIEUWS

Gedeputeerde Schouten maakt tijdens werkbezoek kennis met Rivierenlandse belevenissen met water, cultuurhistorie en evenementen 


25 mei 2018 – Op donderdag 24 mei bracht gedeputeerde Bea Schouten een werkbezoek aan regio Rivierenland in het kader van de samenwerking op het gebied van recreatie en toerisme. In gezelschap van haar eigen collega’s, bestuurders van Regio Rivierenland en directeuren van ondernemingen en (uitvoerings)organisaties verkende zij onze belevenissen met water, cultuurhistorie en evenementen.

Samenwerken aan verdere ontwikkeling recreatie en toerisme
Binnen onze regio werken alle partijen – ondernemers, overheden en organisaties – als FruitDelta Rivierenland samen aan de ontwikkeling van recreatie en toerisme in ons gebied. Dat willen wij ook graag met de provincie doen. Om de gedeputeerde een beeld te geven van het gevarieerde aanbod in de fruitdelta, stond een bezoek aan o.a. Fort Vuren, landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, het Eiland van Maurik en Holland Evenementengroep op het programma. En, als komische twist, een overtocht met voetveer Enspijk-Mariënwaerdt over de mooie rivier de Linge sámen met Linge de Eend, de mascotte van de Lingestreek.

Koersnota Recreatie en Toerisme ‘Beleef het in Gelderland’
Mevrouw Schouten is sinds vorig jaar verantwoordelijk voor recreatie en toerisme in Gelderland. In de nieuwe koersnota Recreatie en Toerisme, genaamd ‘Beleef het in Gelderland’, staat dat de provincie de kwaliteit van de streken naar boven wil brengen. Dus ook die van Rivierenland. Er zijn drie onderdelen: marketing, het versterken van het aanbod en het opstellen van verhaallijnen per thema (o.a. kastelen, herinneringstoerisme). Bea Schouten: “Wij hebben als provincie de wens om samen op te trekken met de regio en om de kwaliteit van de streek naar boven te brengen.”

Zélf de kwaliteit van Rivierenland ervaren
Gedurende de dag werd mevrouw Schouten volledig bijgepraat over locaties, bedrijven, cultuurhistorische plekken, belevenissen en evenementen die de kwaliteit van Rivierenland tonen. Burgemeester Loes van Ruijven van gemeente Lingewaal ontving het gezelschap in Fort Vuren en gaf een toelichting op het initiatief Sky of Hope en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Buiten vertelde Arjan Vriend (Stichting Landschapsbeheer Gelderland) over onze Klompenpaden. Ien Stijns (Slot Loevestein) wees het slot aan de overkant van de rivier aan en vertelde er mooie verhalen over. Tijdens een bustour door de regio sprak Goos den Hartog (Waterschap Rivierenland) over het project Gastvrije Dijken en een gewenste fietsbrug over het A’dam-Rijnkanaal. Veel partijen zijn bij dit project betrokken. Alex Kwakernaak (Uit®rwaarde) kwam aan het woord over de pontjes over de rivieren en het plan om nieuwe elektrische pontjes te introduceren. Tomas Ooijevaar (gemeente Maasdriel) gaf een toelichting op het festival ‘We are food’ en Richard de Bruijn (RBT Rivierenland) op het plan voor een aanlegsteiger Riviercruises. Uiteraard kwam ook het Fruitcorso ter sprake. Daarover vertelde Rian Verwoert (Stichting Vierstromenland).

Ondernemers zetten zich in
Onze regio kent veel gedreven en trotse ondernemers die elke dag keihard werken om bezoekers een onvergetelijke dag te bezorgen. Zo maakte het gezelschap een wandeling over landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd, samen met de eigenaren Nathalie en Frans van Verschuer. Zij genoten van een lunch bij de Stapelbakker, onderdeel van het landgoed. Op recreatiegebied het Eiland van Maurik toonde Lennard Kempers het prachtige vakantiepark met het nieuwe zwembad dat dit grote gebied rijk is. ‘Het Eiland’ trekt veel liefhebbers uit binnen- en buitenland. Dat geldt ook voor de attractie Wipe Out van Holland Evenementen Groep (HEG) op Beldert Beach in Zoelen. Bekend van televisie en van de vele vrienden- en bedrijfsuitjes. HEG biedt nog vele andere attracties en heeft bovendien duurzaamheid hoog in het vaandel staan, aldus directeur Patrick Janssen.

Het WOOOOOW-gevoel
Terug bij Fort Vuren dankte Jan de Boer, Speerpuntvoorzitter Recreatie & Toerisme van Regio Rivierenland, Bea Schouten voor haar komst. Net zoals de slogan van HEG, beleefde Bea Schouten het ‘WoooooW- gevoel’ in regio Rivierenland, zo gaf zij aan. Het is haar duidelijk geworden dat de regio een mix aanbiedt van kleinschalige voorzieningen tot bedrijven die internationaal aan de weg timmeren. Zij ziet dat er ook volop over de grenzen van de regio heen wordt samengewerkt. Zij ziet zeker potentie in het gebied en wil graag in partnership met de regio optrekken en doorpakken.

Bekijk de foto’s