NIEUWS

Gemeenteraden zeven gemeenten in Rivierenland akkoord met uitvoering glasvezelproject in buitengebied

Uniek in Nederland: aanleg glasvezelnetwerk Rivierenland via overheidsmodel

4 oktober 2019 – Alle zeven deelnemende gemeenten hebben ingestemd met de oprichting van een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie (gemeenschappelijke regeling) voor de aanleg en het beheer van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van de regio Rivierenland. Met deze laatste stap gaat een uniek project in Nederland van start, namelijk de aanleg van een netwerk via het zogenaamde overheidsmodel.

Inwoners van het buitengebied plukken de vruchten

Het overheidsmodel heeft voor inwoners de voordelen dat zij voor de aanleg van hun aansluiting niet hoeven te betalen. Daarnaast kunnen zij diensten afnemen voor prijzen die vergelijkbaar zijn met die in de kernen en hoeven zij ook geen maandelijkse buitengebiedstoeslag te betalen. Inwoners zijn ook niet verplicht om diensten af te nemen. Bovendien is het netwerk open, zodat alle aanbieders welkom zijn en inwoners zodoende zoveel mogelijk keuzevrijheid hebben.

Digitale Stad

Digitale Stad is de partner die samen met Regio Rivierenland namens de gemeenten het project gaat uitvoeren. In het voorjaar van 2019 is een campagne gehouden waar voldoende aanmeldingen zijn binnengekomen voor de aanleg zowel het buitengebied als de kleinere kernen.

Voortgang

Allereerst zal de uitvoeringsorganisatie worden opgericht. Partijen streven ernaar nog dit jaar met de aanleg van het glasvezelnetwerk te starten.

Uniek in Nederland

Regio Rivierenland is de eerste overheidsorganisatie die een dergelijk project gaat uitvoeren. Dit voor zeven gemeenten in de regio Rivierenland: Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit project kijk op: www.digitale-stad.nl/rivierenland en www.breedbandrivierenland.nl.