NIEUWS

Succesvolle eerste Inspiratiebijeenkomst van FruitDelta Rivierenland

FruitDelta Rivierenland – het samenwerkingsverband van overheid, ondernemers, onderwijs, onderzoek en ondernemende inwoners (de O’s) in de regio Rivierenland – vervulde dit jaar met trots het gastheerschap van het Fruitcorso. Als onderdeel daarvan organiseerde zij op de dag voorafgaand aan het beroemde fruitfeest in de Agnietenhof in Tiel voor de allereerste keer de Inspiratiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst werd o.a. de tweede aanvraagronde van het Regionaal Investeringsfonds geopend, waarvoor een budget van ruim € 500.000,- beschikbaar is. Vanaf nu zijn ondernemers, organisaties, onderwijs en onderzoek en ondernemende inwoners uitgenodigd om projectplannen in te dienen die bijdragen aan de ontwikkeling van de regio.

Inspiratiebijeenkomst brengt O’s samen
Tijdens de Inspiratiebijeenkomst troffen de samenwerkende partners en relaties van FruitDelta Rivierenland elkaar in ontspannen setting. Het doel was om van elkaar en gastsprekers te leren, geïnspireerd te raken, nieuwe verbindingen te maken en samen het Fruitcorso-weekend in stijl af te trappen. Het thema van de bijeenkomst was ‘De kracht van emotie’; positieve, motiverende emoties zijn de voedingsbodem van elk succes. Het programma gaf op creatieve wijze uitdrukking aan dit thema.

Symposium
In de Rabozaal van de Agnietenhof praatte vice-voorzitter van Regio Rivierenland Jan de Boer het programma aan elkaar. Voorzitter van Regio Rivierenland Hans Beenakker sprak over de verbinding tussen FruitDelta Rivierenland en het Fruitcorso en uiteraard over het Regionaal Investeringsfonds.

Rian Verwoert, voorzitter van Stichting 4-Stromenland, nam de aanwezigen mee in de wereld van het Fruitcorso.

Hoogleraar Gert-Jan Hospers van de Universiteit Twente en Radboud Universiteit Nijmegen gaf een lezing over de verborgen krachten van FruitDelta Rivierenland, vertelde dat de naam FruitDelta 100% past bij de regio en drukte de aanwezigen op het hart dat de regio enorm trots mag zijn op haar vele innovatieve bedrijven. Verder adviseerde hij over de wijze waarop de regio zich verder kan ontwikkelen en zich (inter)nationaal in de kijker kan spelen.

Nederlands Kampioen Pitchen Jouri Schoemaker leerde de toehoorders hoe je dat concreet doet. Hoe breng je een goed idee én jezelf professioneel voor het voetlicht? Welke emoties spelen daarbij een rol en hoe bouw je een goede pitch op?

Programma in de foyer
In de foyer was de zogenaamde O-Plaza ingericht. Hier bezochten de bezoekers de stands van o.a. FruitDelta Rivierenland, Greenport Gelderland, RBT Rivierenland en Regionaal Werkbedrijf – Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Rivierenland (RW POA). Singer/songwriter Ilya Verheul uit Tiel – bekend van The Voice of Holland Kids – trad op, er waren schilderijen te bewonderen van Atelier ’n Bont Palet van ’s Heeren Loo Zaltbommel en streekproducten maakten deel uit van het walking dinner. Er werden films en presentaties vertoond van projecten die met behulp van het Regionaal Investeringsfonds uitgevoerd gaan worden in de regio.

Start tweede aanvraagronde Regionaal Investeringsfonds
Een belangrijk deel van het programma was gewijd aan het Regionaal Investeringsfonds. Met dit fonds investeert FruitDelta Rivierenland in projecten van ondernemers, organisaties, onderwijs en onderzoek en ondernemende inwoners die bijdragen aan de ontwikkeling van de regio. De eerste ronde leverde dertien sterke projecten en haalbaarheidsstudies op die een bijdrage ontvangen. De negen leden (vertegenwoordigers van de O’s) van de Economic Board adviseren rondom de besteding van het geld uit het fonds en zijn gezamenlijk tot het besluit gekomen welke projecten en studies gehonoreerd zouden worden. In het vervolg willen de leden de ambassadeursrol pakken om binnen hun netwerk bekendheid aan het RIF te geven. De tweede ronde werd op passende wijze – slaan op een grote gong –  ingeluid door Thea van Kemenade (Radboud Universiteit Nijmegen) en Patrick Janssen (Holland Evenementen Groep) van de Economic Board.

Ook een bijdrage ontvangen voor uw idee?
Voor deze tweede ronde is ruim € 500.000,- beschikbaar. Ondernemers, organisaties, onderwijs en onderzoek en ondernemende inwoners met goede MKB-gedreven projectplannen en eigen kapitaal kunnen een beroep doen op het RIF. De steun uit het RIF komt niet alleen in euro’s, maar ook in de vorm van kennis, ervaring en praktische hulp. Gegadigden hebben tot eind oktober de tijd om hun aanvraag in te dienen. Meer informatie over het RIF, de criteria én de aanvraagprocedure met formulieren vindt u op:  www.fruitdelta.nl/regionaal-investeringsfonds

Video en foto-impressie

Video: Vier inspirerende projecten – gesteund door het Regionaal Investeringsfonds

Foto’s: impressie Inspiratiebijeenkomst