NIEUWS

Rivierenland 5e beste logistieke hotspot van Nederland

9 april 2019 – Rivierenland is dit jaar als 5e geëindigd in de jaarlijkse logistieke hotspotverkiezing van logistiek.nl. Onze 4e plek in 2017 en 2018 moesten wij dit jaar helaas afstaan aan een nieuwe runner-up die vorig en dit jaar veelvuldig in het nieuws kwam: Almere-Lelystad-Zeewolde. De andere Gelderse hotspots Arnhem-Nijmegen en Liemers-Achterhoek eindigden dit jaar op respectievelijk de 10e en 14e plek. Met deze top 5-notering laten wij 23 regio’s achter ons.

Uitslag Logistieke Hotspot van het Jaar verkiezing 2019
De jaarlijkse verkiezing is een initiatief van Logistiek.nl waarbij een panel van logistieke experts gevraagd wordt om waarderingen toe te kennen aan de regio’s.

Dit is de uitslag:

1. Tilburg-Waalwijk
2. Venlo-Venray (crossborder e-fulfilment hotspot nr.1)
3. West-Brabant (Oosterhout-Breda-Roosendaal-Bergen op Zoom-Moerdijk)
4. Almere-Lelystad-Zeewolde (runner up)
5. Rivierenland (Tiel-Geldermalsen-Zaltbommel)
6. Oss-Veghel-‘s-Hertogenbosch
7. A12 Corridor (Lansingerland-Zoetermeer-Zuidplas-Waddinxveen)
8. Twente (Almelo-Hengelo-Enschede)
9. Utrecht (Lage Weide)-Nieuwegein-Vianen (nationale e-fulfilment hotspot en nationale distributie hotspot nr. 1)
10. Arnhem-Nijmegen
11. Zuid-Limburg (Maastricht-Heerlen-Sittard-Geleen)
12. Eindhoven-Helmond
13. Keyport Midden Limburg (Roermond-Weert)
14. Liemers (Duiven-Westervoort-Zevenaar-‘s-Heerenberg)
15. Schiphol
16. Drechtsteden
17. Hoogeveen
18. Rotterdam-Nieuw Reijerwaard
19. Maasvlakte I en II
20. Vlissingen
21. Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen)
22. IJsseldelta (Zwolle – Kampen – Meppel – Hasselt – Nieuwleusen)
23. Dryport Emmen-Coevorden
24. Noordzeekanaalgebied (havengebied Amsterdam-Westas)
25. Emmeloord
26. Delfzijl-Eemshaven
27. Heerenveen-Drachten
28. Alkmaar-Enkhuizen

Volop logistieke ontwikkelingen in de regio
Rivierenland is weliswaar een plaats gezakt, maar laat voor het derde achtereenvolgende jaar een robuuste notering in de top 5 zien. Daarmee zijn wij definitief aangehaakt tot de top van logistieke hotspots in Nederland, al blijft de toekomst tegelijkertijd uitermate dynamisch. Nieuwe initiatieven en samenwerkingsverbanden blijven noodzakelijk om het logistieke ecosysteem van de regio toekomstbestendig te maken. In 2018/2019 gebeurde dat door diverse ontwikkelingen, waaronder nieuwe logistieke concepten zoals Reefer Express (gesteund door ons Regionaal Investeringsfonds), het Huis van de Logistieke Samenwerking (Logistieke Hotspot Rivierenland) en het samenwerkingsverband Samen Sterk Rivierenland. Maar ook de vestiging van grote ambitieuze logistieke ondernemingen zorgde voor volop bedrijvigheid. Zoals DHL Parcel, dat in Zaltbommel een futuristisch full-electric DC realiseerde.

De top 5
Nieuwkomer in de top 5 is Almere-Lelystad-Zeewolde. Deze regio sprong van de 12e naar de 4e plaats. Zij kwam vorig en dit jaar veelvuldig in het nieuws door de komst van het mega-distributiecentrum van de Spaanse kledinggigant Inditex (bekend van o.a. ZARA) en de ontwikkeling van de nieuwe Flevokust haven aan het IJsselmeer. De top 3 van de verkiezing is verder eigenlijk al jaren hetzelfde, maar dit jaar wederom door elkaar gehusseld: in 2019 staat Tilburg-Waalwijk voor het eerst op 1 en Venlo-Venray op 2 en de winnaar van 2018 nu op plek 3, West-Brabant.

Lees meer >>