NIEUWS

RIF-project ‘Lingegranen streekproducten’ officieel gelanceerd


9 november 2018 – ‘Lingegranen’ van Stichting Platteland Rivierenland is één van de eerste projecten die met steun uit ons Regionaal Investeringsfonds is ontwikkeld. En succesvol, want op donderdag 8 november was het zover: het assortiment streekproducten met Lingegraan verscheen in de eerste winkels in de FruitDelta Rivierenland! Dat werd gevierd met een officiële lancering bij de Stapelbakker op Heerlijkheid Mariënwaerdt. Welke bakkers, winkeliers en horeca-ondernemers volgen?

Regio FruitDelta-voorzitter Hans Beenakker ontvangt het eerste Lingegranenbrood van projectleider Jolijn Zwart-Van Kessel


Nieuw streekproduct in Rivierenland
De afgelopen jaren werkten akkerbouwers, molenaars en ambachtelijke bakkers in het stroomgebied van de rivier de Linge aan een nieuw streekproduct. Het resultaat van deze smakelijke samenwerking is het Lingegraan. Een groot aantal lokale bakkers verwerkt dit product tot pure broden en koek.

Ontstaan van het Lingegraan
Het Lingegraan is voortgekomen uit een project van Stichting Platteland Rivierenland, een netwerkorganisatie die innovatie in de regionale plattelandseconomie stimuleert. De stichting heeft hierbij steun gekregen uit het Regionaal Investeringsfonds van FruitDelta Rivierenland. Uit onderzoek blijkt dat veel consumenten op zoek zijn naar producten uit de eigen regio. Het Lingegraan komt van landgoedakkers in de Betuwe, wordt bij molenaars in de regio gemalen en bij lokale bakkers verwerkt. Het graan van de akkers waar je langs loopt of fietst, vind je terug in het brood op tafel, zo puur en (h)eerlijk als mogelijk!

Dat smaakt naar meer
Graan dat op de molen is gemalen zorgt voor een extra rijke smaak van het meel. Aangesloten ambachtelijke bakkerijen verwerken dit Lingegranenmeel iedere dag vers. Daarbij gebruiken ze de beste natuurlijke ingrediënten en bereiden ze het met liefde en aandacht. Dat is niet alleen heel lekker, maar door de korte keten hebben de Lingegranenproducten ook een eerlijke prijs waar je de lokale economie mee steunt. Het is dus een heerlijk en eerlijk product voor en door onze eigen regio.


Lancering assortiment
Tijdens de lancering konden de aanwezigen het assortiment als eersten proeven. De producten lagen prachtig uitgestald en roken heerlijk. Het assortiment bestaat uit een ambachtelijk volkoren brood, perfect voor bij het ontbijt of de lunch. Een klein tarwe volkorenbrood gevuld met walnoten en rozijnen dat heel goed past bij de borrel of de zondagsbrunch. En daarnaast zijn er twee verschillende lekkernijen voor bij de koffie of thee.

De broden en koekjes hebben allemaal hun eigen herkenbare naam en zijn verkrijgbaar bij:

  • Bakkerij Van Walderveen, Buren, Beesd, Waardenburg en Geldermalsen
  • Bakkerijen van De Jager, Leerdam, Asperen en Arkel
  • Landgoedwinkel van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, Beesd
  • Betuwse molens
  • Molen de Vrijheid

Wie volgt?
Bakkers, winkeliers en horeca-ondernemers, neem deze heerlijke streekproducten ook op in uw assortiment! U zult uw klanten en gasten er een groot plezier mee doen en draagt bovendien bij aan het versterken van onze lokale economie. Neemt u voor meer informatie contact op met projectleider Jolijn Zwart-van Kessel, Platteland Rivierenland, telefoon 06 – 336 715 86.