NIEUWS

Regio FruitDelta Rivierenland in top 4 snelst groeiende regio’s van Nederland


Regio FruitDelta Rivierenland behoort tot de vier snelst groeiende regio’s van het land. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht welke gebieden buiten de Randstad de afgelopen twintig jaar bovengemiddeld snel groeiden. De geografische regio’s die eruit springen zijn Flevoland, Noord-Overijssel, Stadsgewest Amersfoort en Zuidwest-Gelderland (Regio FruitDelta Rivierenland). Van deze regio’s groeide de bedrijvigheid, werkgelegenheid en bevolking bovengemiddeld.

Groei in industrie en nijverheid
De uitkomsten van het onderzoek van het CBS werden op dinsdagavond 6 maart gepresenteerd in het televisieprogramma Nieuwsuur op NPO 2. Nieuwsuur-econoom Mathijs Bouman: “De groei in de regio’s buiten de Randstad is anders dan in de Randstad. Daar komen de groei en de nieuwe banen vooral uit de zakelijke en financiële dienstverlening en de ICT. In de groeiende regio’s buiten de Randstad zien we vooral groei in de industrie en nijverheid.”

Uitbreiding economische dynamiek naar Oosten en Noord-Oosten
Verder merkte Mathijs Bouman op dat uit het onderzoek blijkt dat de economische dynamiek van de Randstad zich richting het Oosten en Noord-Oosten uitbreidt. “Paul Schnabel, voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, stelde een aantal jaar geleden al vast dat de Randstad langzaam verandert in een ‘Handstad” met ‘vingers’ die zich steeds verder naar het Oosten uitstrekken. Dat dit proces echt plaatsvindt, laat het nieuwe CBS-rapport duidelijk te zien.”