NIEUWS

‘Pluk ‘m zelf’ Betuws appelseizoen van start

De Betuwse Appelplukdagen zijn van start gegaan! In het weekend van 25, 26 en 27 september en in het weekend van 2, 3 en 4 oktober kunnen bezoekers appels komen plukken in de de boomgaard. Nu de appels weer in grote getalen beschikbaar komen, kunnen ook toeristen die een bezoek brengen aan de Betuwe, appels komen plukken. Vandaag, 25 september, plukte Jan de Boer, speerpuntvoorzitter Recreatie & Toerisme van Fruitdelta Rivierenland, het eerste kistje vol met Betuwse appels. Bij deze start van de appelplukdagen in boomgaard d’n Kerkewaerdt in Wadenoijen, werd hij vergezeld door Flipje,  het vrolijke fruitbaasje uit Tiel.

Fruitteler Blom van Betuwe Kers: “Bezoekers kunnen in een aangegeven gedeelte van de boomgaard zelf appels plukken. Via social media kregen we hiervoor veel verzoeken binnen. We willen daar graag aan tegemoet komen en geven hiermee een vervolg aan de Pluk ‘m zelf kersenplukactie. Als het kistje vol zit, worden de appels afgewogen en kan de bezoeker de appels afrekenen in de fruitwinkel. Uiteraard wordt gezorgd voor voldoende ruimte tussen de plukkers en er is een duidelijke looproute in verband met de coronamaatregelen.”

Hollandse gezelligheid
Aart vervolgt: “In de weekenden zorgen wij voor Oma’s eigen gemaakte erwtensoep en voor een muzikale noot in de boomgaard. Zo komen zaterdagmiddag 26 en zondagmiddag 27 september de straatmuzikanten De Nijlpaarden optreden. Op zaterdagmiddag 3 oktober komt Het Betuws HouthakkersCollectief het publiek vermaken. Deze gelegenheidsband treedt op in een passend houthakkers-outfit.

Fruitbeleving in Rivierenland
Jan de Boer: “Mooi om te zien dat deze vorm van fruitbeleving nu al veel bezoekers trekt. Met name van buiten de regio, zoals de Randstad. Op deze manier kunnen toeristen kennis maken met wat wij als regio te bieden hebben. Wij zijn van oudsher een fruitregio en nu kan men het ook echt beleven en zien waar het fruit vandaan komt…”

Streeckerij de Betuwe
Bij de opening van het ‘Pluk ‘m zelf’ seizoen werd ook gesproken over het fruitbelevingsconcept ‘Streeckerij de Betuwe’, dat qua locatie staat gepland nabij de boomgaard in Wadenoijen. Dit moet een dagattractie worden waar veel toeristen naar toe gaan komen om te beleven wat de regio te bieden heeft.
Voor een haalbaarheidsonderzoek naar de realisatie van de Streeckerij de Betuwe is in 2019 een bijdrage verstrekt uit het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van FruitDelta Rivierenland. Met deze bijdrage uit dit fonds stimuleert FruitDelta Rivierenland vernieuwende plannen die de regio versterken

Jonagold appels
De boomgaard hangt vol met rijpe appels van het ras ‘Jonagold’. Je kunt er appelmoes van maken, appelsap van persen, een heerlijke appeltaart van bakken of zo uit de hand op eten. De prijs voor de zelf geplukte appels bedraagt slechts € 1,00 per kilo. De pluktijden zijn van 9.00 tot 18.00 uur. Toegang tot de boomgaard en het parkeren is gratis.

Locatie
De boomgaard D’n Kerkewaerdt in Wadenoijen ligt ter hoogte van de kruising Overlaat/ Lingedijk 129a, 4014 ME in Wadenoijen. Ook bereikbaar vanaf de Rijksweg A15, afslag 31 Wadenoijen.

www.betuwekers.nl
www.streeckerijdebetuwe.nl

Speerpuntvoorzitter Recreatie & Toerisme Jan de Boer plukte vandaag het eerste kistje Jonagold appels.