NIEUWS

RIF-project Slimme Mobiliteit: opening Zonnedak en Laadplein Culemborg

29 mei 2019 – Overdekt parkeren en tegelijk je elektrische auto opladen met stroom van de panelen die je zelf financiert? Dat kan vanaf nu in de ecologische wijk EVA-Lanxmeer in Culemborg. Hier is op een collectieve parkeerplaats het eerste coöperatief ontwikkelde zonnedak met laadplein van Nederland gebouwd. Het werd officieel geopend op woensdag 22 mei 2019. Dit prachtige groene initiatief is mede mogelijk gemaakt door ons Regionaal Investeringsfonds.

Foto: Amar Sjauw En Wa

Nederlandse primeur!
Het zonnedak en laadplein is een project van Coöperatie Vrijstad Energie. Zij staat voor ‘Samen Lokaal In eigen hand’. Het is de energiecoöperatie van en voor inwoners van Culemborg. Doel is om zoveel mogelijk energie te besparen en de rest lokaal duurzaam op te wekken. Daartoe ontwikkelt zij diverse duurzame energieprojecten. Met dit project heeft Rivierenland een primeur: de collectieve parkeerplaats is het eerste coöperatief ontwikkelde zonnedak met laadplein van Nederland!

Feestelijke opening
Joost Reus, wethouden van de gemeente Culemborg, verrichte de officiële opening op de locatie Jan Wolkershof, bij de Marsmanweg in de wijk Lanxmeer te Culemborg. Dit deed hij onder grote belangstelling. Het was dan ook een stralende dag waarop het Zonnedak uitstekend zijn werk kon doen. Siward Zomer inspireerde tijdens de opening de aanwezigen door hen mee te nemen in de wereld van de lokale energie coöperaties. En Amar Sjauw En Wa blikte kort terug over hoe dit project tot stand is gekomen en wat de vervolgstappen zijn. Hij schetste een goed beeld van hoe de energietransitie samen met bewoners, overheden en experts in de praktijk invulling krijgt.

Wethouder Joost Reus

Steun
Naast een bijdrage uit het Regionaal Investeringsfonds van FruitDelta Rivierenland is dit project – naast de bijdragen van de coöperanten – mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Gelderland en de gemeente Culemborg.