Oogsttijd voor de Regio Deal FruitDelta Rivierenland

De allereerste aardbeien uit onze regio liggen al in de schappen. We hebben nu al zin in de oogst van de lekkerste kersen, sappige appels en stevige peren. Bij de Regio Deal FruitDelta Rivierenland is het ook volop oogstseizoen. Na ruim twee jaar zien we veel concrete resultaten bij onze projecten. Resultaten die het leven op allerlei vlakken beter maken, ook in de toekomst. Van de opening van de peddelroute tot innovatieve waterbesparing, van cultuur op Slot Loevesteijn tot duurzame techniek bij S-TEC: we delen deze oogst graag met u. Geniet ervan!

S-TEC, energiek voor duurzame techniek

Energie-neutrale huizen en gebouwen voor iedereen in Rivierenland én genoeg vakkrachten uit de regio die helpen dat mogelijk te maken. Dat is de missie van S-TEC, een samenwerking tussen allerlei regionale organisaties. Vanuit die missie organiseren zij techniekdagen voor jongeren (13 mei) en bijeenkomsten voor bouwbedrijven  (15 mei). In januari bezocht minister Rob Jetten S-TEC. Ook hij was tevreden over deze oogst: ‘Ik prijs het initiatief dat hier in Rivierenland genomen is door alle relevante partijen bijeen te brengen onder een dak. Ik vind het een mooi regionaal initiatief dat landelijk navolging verdient!’

Een nieuwe peddelroute, de Linge bereikbaar voor elke kern

19 april is de nieuwe peddelroute geopend, deze loopt van Tiel tot Gorinchem. Op verschillende plekken zijn nieuwe aanlegsteigers gerealiseerd en langs de route zijn routeborden en informatiepanelen geplaatst. Hiermee zijn de recreatieve mogelijkheden aan de Linge verbeterd. De peddelroute is onderdeel van het project ‘Linge bereikbaar voor elke kern’ binnen de gemeente West Betuwe.

Tentoonstelling Monddood, bij Slot Loevestein

In Slot Loevestein komt veel samen. Unesco werelderfgoed midden in de uiterwaarden. Omringd door water dus, typerend voor onze regio. In de zeventiende eeuw was het dé staatsgevangenis van Nederland, waarbij Hugo de Groot de bekendste politiek gevangene was. Slot Loevestein organiseert met medewerking van Amnesty International de tentoonstelling: Monddood – politiek gevangen, te zien vanaf 31 maart 2023.

Innovatief rondom waterbesparing

Een van de grote uitdagingen in onze regio is de beschikbaarheid van water. Belangrijk hierbij is dat we in tijden van langdurige droogte voldoende en kwalitatief goed water beschikbaar hebben voor onze land- en tuinbouw, onze drinkwatervoorziening, de natuur en recreatie. Daarom stimuleren we vanuit onze Regio Deal innovatieve projecten die toepassing van waterbesparende maatregelen bevorderen in de Tuinbouwsector.

Vier voorbeelden die allen op hun eigen manier en op een ander terrein de regio weerbaarder maken en klaar voor de toekomst. Dat smaakt naar meer!