Nieuws over de gehonoreerde projecten

Project gehonoreerd? Handen uit de mouwen! Hier lees je hoe het de RIF-projecten vergaat.

FRUIT TECH CAMPUS VIERT EERSTE VERJAARDAG MET EERSTE PAAL INNOCATION HUB

21 oktoberDe Fruit Tech Campus vierde zijn Dies Natalis (eerste verjaardag) op donderdag 14 en zaterdag 16 oktober met verschillende activiteiten en evenementen. In veertien maanden is het idee van de Fruit Tech Campus uitgegroeid tot het slaan van de eerste paal voor de Innocation Hub. 

Lees meer >>

Team De Fruitmotor

VLINDERTUIN DE ZINDERING OFFICIEEL GEOPEND

8 oktober– Elk jaar publiceert Dagblad Trouw de Duurzame 100, een lijst van groene denkers en doeners waarbij het burgerinitiatief centraal staat. De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor staat voor de derde keer op rij in deze lijst. Dit jaar behaalde de coöperatie de 50e plaats. Een geweldig mooie erkenning van het werken aan duurzaamheid in de eigen regio en erbuiten.

Lees meer >>

VLINDERTUIN DE ZINDERING OFFICIEEL GEOPEND

13 september– Zaterdag 4 september werd in Tiel Vlindertuin De Zindering officieel geopend door wethouder Frank Groen. Vlindertuin De Zindering is een attractie geworden voor Tielenaren, maar ook voor dagjesmensen die naar Tiel komen. Dit RIF project is een mooi voorbeeld van waar burgerparticipatie toe kan leiden; de tuin is is ontstaan vanuit een unieke samenwerking tussen meer dan 100 enthousiaste vrijwilligers van Stichting TielCentrumXL, gemeente Tiel en Tielse bedrijven.

Lees meer >>

RIF-PROJECT HUB RIVIERENLAND BRENGT ONDERWIJS EN BEDRIJFSLEVEN SAMEN

6 juli 2021– Stichting Hub Rivierenland helpt regionale bedrijven om tijdig jonge mensen te laten ervaren wat de bedrijven en sector doen. Door activiteiten te organiseren voor en door jongeren, worden bedrijven én potentiële medewerkers uit de regio met elkaar in contact gebracht. Zoals – op 18 juni- de Battle of the Boats, een educatieve bouw- en vaarwedstrijd op het water van recreatieterrein De Meent in Beusichem. Middelbare scholen Lek en Linge en KWC uit Culemborg en ROC Rivor uit Tiel leverden elk twee teams, die werden gekoppeld aan vijf Betuwse bouwbedrijven.

Lees meer >>

RIF project Glamping De Oever

RIF-PROJECTEN MET AMBITIE OM TE GROEIEN: BEEKRIDDER EN DE OEVER

8 juni 2021– Twee vernieuwende regionale initiatieven, die respectievelijk in 2019 en 2020 steun ontvingen van het Regionaal Investeringsfonds, zijn onlangs van start gegaan. Kleinschalig, maar met de ambitie en potentie om te groeien. En dat is in de regionale media niet onopgemerkt gebleven.

Lees meer >>

PUUR BETUWS TIMMERT AAN DE WEG IN RIVIERENLAND

6 april 2021– Puur Betuws is het kersverse lokale korte keten voedselinitiatief van de Betuwe, het land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. Vanaf zomer 2020 levert het steeds meer lokale producten via een online winkel op puurbetuws.nl en bezorgt het de boodschappen vijf werkdagen per week met eigen transport bij de klanten thuis.  

Lees meer >>

PUUR BETUWS TIMMERT AAN DE WEG IN RIVIERENLAND

6 april 2021– Puur Betuws is het kersverse lokale korte keten voedselinitiatief van de Betuwe, het land van Maas en Waal en de Bommelerwaard. Vanaf zomer 2020 levert het steeds meer lokale producten via een online winkel op puurbetuws.nl en bezorgt het de boodschappen vijf werkdagen per week met eigen transport bij de klanten thuis.  

Lees meer >>

Puur Betuws

ERKENNING VOOR STREEKAANPAK PUUR BETUWS

20 september 2020 – Maandag 5 oktober gaat minister Carola Schouten van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op handelsmissie in Nederland. De gedachte is dat je niet per se heel ver weg hoeft te gaan voor een handelsmissie, maar dat je ook  in eigen land op zoek kunt gaan naar de mooiste en meest inspirerende lokale voedselketeninitiatieven. In iedere provincie werden vijf projecten geselecteerd die hun verhaal aan de minister mogen presenteren. Puur Betuws is in Gelderland één van die vijf geworden. En dit is niet alles. Daarnaast is Puur Betuws geselecteerd als één van de acht genomineerden voor de prestigieuze Ignite Award voor de meest kansrijke sociale startup van het jaar.  

Lees meer >>

logo fruitmotor

DE FRUITMOTOR DEELT KENNIS, ERVARING EN INSPIRATIE MET SEMINAR

16 juli 2020 – De Fruitmotor is een ketencoöperatie met een missie. Naast cider maken van restfruit uit de Betuwe wil de coöperatie ook kennis, ervaring en inspiratie delen op weg naar een duurzame, circulaire economie. Vrijdag 10 juli organiseerde De Fruitmotor hiervoor een seminar: ‘Impact van
alle kanten’. Op 1,5 meter, met een klein aantal mensen in theater De Pluk in Geldermalsen en daarnaast een livestream voor deelnemers thuis achter de pc.

Lees meer >>

Puur Betuws

REGIONALE VOEDSELKETEN PUUR BETUWS GESTART

6 juli 2020 –De lekkerste producten, gemaakt in de Betuwe, het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard, zijn vanaf vandaag in één online winkel bij elkaar te vinden. Maar dat is nog niet alles. Puur Betuws is niet alleen een shop, maar ook een beweging om steeds meer voedsel steeds gezonder, lokaler en socialer geproduceerd, geconsumeerd èn getransporteerd te krijgen

Lees meer >>

PROJECT ‘SLIMME MOBILITEIT’: STAATSSECRETARIS OPENT SLIM LAADPLEIN IN CULEMBORG

30 juni 2020 – Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat heeft het laadplein geopend in Culemborg. Hier kunnen elektrische rijders hun auto slim opladen. De dienstauto van mevrouw Van Veldhoven werd als eerste opgeladen met Culemborgse zonnestroom. Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt met een bijdrage uit ons Regionaal Investeringsfonds en nu al een groot succes!

Lees meer >>

EERSTE STRUINGIDS 2020 ALSNOG UITGEREIKT

2 juni 2020 – Op dinsdag 26 mei werd de eerste nieuwe Struingids alsnog uitgereikt. Voorzitter van het speerpunt Recreatie en Toerisme in Regio Rivierenland en burgemeester van de gemeente Buren Jan de Boer ontving de gids uit handen van Jan van den Berg (Struingids). De openingshandeling stond gepland in maart tijdens de opening van het toeristisch seizoen, maar werd afgelast door de coronamaatregelen.

Lees meer >>

Kersenwinkel opent weer

KERSENSEIZOEN WEER VAN START: DE KERSENWINKEL OPENT OP HEMELVAARTSDAG

18 mei 2020 – Op Hemelvaartsdag, donderdag 21 mei, opent de Kersenwinkel van boomgaard d’n Kerkewaerdt in Wadenoijen haar deuren weer. De eerste kersen die verkocht worden komen nog uit de kas. Een week later, begin juni, worden de eerste Betuwse kersen van de koude grond verwacht. De Kersenwinkel is een initiatief van kersenteeltbedrijf Betuwe Kers B.V.

Lees meer >>

PROJECT STRUINGIDS: NIEUWE EDITIE STRUINGIDS RIVIERENLAND BESCHIKBAAR

1 april 2020 – De tweede editie van de gratis Struingids is verschenen. Met een aantal nieuwe routes om er straks na de coronacrisis langs de rivieren op uit te trekken. En natuurlijk is er veel aandacht voor cultuur, mensen, landschap en natuur. De gids is gemaakt dankzij meewerkende Rivierenlanders, ondernemers, organisaties en een bijdrage uit het Regionaal Investeringsfonds van FruitDelta Rivierenland.

Lees meer >>

PROJECT MIJN KAASKOE: NAAST KAAS, NU OOK BOTER EN EIEREN

4 februari 2020 – Mijn Kaaskoe uit de Bommelerwaard werd in de tweede ronde van 2017 gesteund met een bijdrage uit ons RIF. En het gaat hartstikke goed met deze mooie onderneming van eigen bodem. De firma bezorgt elke vier weken kaas bij klanten gratis aan huis, gemaakt van melk van boerderij Van Zeelst. De klant kiest niet alleen zelf het type kaas en gewenste hoeveelheid, maar ook de kaaskoe waarmee ze in contact worden gebracht. Nu wil de ondernemer dit concept uitbreiden met boter en eieren. Daarvoor deed hij weer een beroep op ons fonds. En met succes! De bijdrage wordt besteed aan de ontwikkeling van het verhaal over de drie streekproducten.

Lees meer >>

REGIONALE VOEDSELKETEN PUUR BETUWS VAN START

29 januari 2020 – Vanaf juli is het zover: dan kan dan kan iedereen – van consument tot speciaalzaak – eenvoudig via het online platform www.puurbetuws.nl Betuwse streekproducten leveren en kopen. Puur Betuws stimuleert lokale, duurzame producten en inclusieve werkgelegenheid is een initiatief van coöperatie De Fruitmotor, Werkzaak Rivierenland, The Plant, Food Value en de Betuwse Fruitshop. Naast ondersteuning vanuit het RIF (tweede ronde 2018) krijgt Puur Betuws steun van gemeenten uit Rivierenland en een POP3-subsidie van Europa en Provincie Gelderland.

Lees meer >>

STEUN VOOR HET BETUWS WIJNDOMEIN VOOR ELEKTRISCHE TREKKER

17 januari 2020 – De tweede ronde van 2019 van ons Regionaal Investeringsfonds heeft weer prachtige, vernieuwende initiatieven opgeleverd. Waaronder die van wijngaardenier Diederik Beker. Zijn Betuws Wijndomein krijgt een financiële bijdrage uit ons fonds voor een elektrische trekker in zijn Erichemse wijngaard. Met zijn project ‘Onbemand elektrisch schoffelen’ gaat hij de overstap maken van diesel naar elektrische werktuigen in de wijngaard.

Lees meer >>

DE FRUITMOTOR NUMMER 5 IN DE DUURZAME 100 VAN TROUW

11 oktober 2019 – Geweldig nieuws over De Fruitmotor. Dit initiatief – gesteund door ons Regionaal Investeringsfonds – zaait bloemstroken in bij fruittelers en maakt eerlijke appelcider. Vorig jaar won De Fruitmotor al de publieksprijs voor Beste Appelcider van Nederland. En nu is zij door Trouw tot het 5e beste duurzame initiatief van Nederland uitgeroepen. Van de in totaal 100 initiatieven, wat een prestatie!

Trouw presenteert dit jaar voor de elfde keer de Duurzame 100, de ranglijst van groenste denkers en doeners in Nederland. Dit jaar is de lijst anders dan andere jaren: in plaats van wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven, bestaat de Duurzame 100 dit jaar uit initiatieven van onderop.

Wij zijn enorm trots op dit schitterende initiatief uit onze regio FruitDelta Rivierenland. En hopen dat dit anderen inspireert om óók met een goed idee aan te kloppen bij het loket van ons Regionaal Investeringsfonds.

Lees meer >>

RIF-PROJECT ‘BESTE UIT DE BETUWE’ ONDERDEEL VAN STREEKMERK

8 oktober 2019 – Tijdens het B2B -netwerkevenement  ‘Dag van het Streekproduct’ op 12 oktober 2019 vindt de lancering van het Betuwse Streekmerk plaats voor ambachtelijke streekproducten ‘Betuws Best’. De provincie Gelderland en vertegenwoordigers vanuit het Parlement gaan het streekmerk lanceren. Verschillende streekproducten zijn meegenomen in de ontwikkeling van Betuws Best, waaronder het Regionaal Investeringsfonds-project ‘Beste uit de Betuwe’ van de Betuwse Fruitshop uit Geldermalsen.

Lees meer >>

RIF MAAKT SUPPEN OP DE LINGE MEDE MOGELIJK

25 juli 2019 – Suppen op de Linge tegen de hitte! Met deze temperaturen kun je maar beter verkoeling zoeken aan het water. Of erop! Bijvoorbeeld bij de SUP SUP CLUB in Heukelum. Hier kun je ‘suppen’: staand op een groot surfboard beweeg je je voort over het water met een lange peddel. Dit spikspliternieuwe bedrijf heeft een bijdrage ontvangen uit het Regionaal Investeringsfonds van FruitDelta Rivierenland. Hiermee dragen wij bij aan dit verkoelende initiatief van de toeristisch-recreatieve ondernemers Sol Wortelboer en Rosanne Boas. En aan het waterplezier van talloze mensen binnen en buiten de regio.

Lees meer >>

RIF-PROJECT ‘TAAL EN GEZONDHEID’: SUCCESVOLLE CONFERENTIE

14 juni 2019 – Dit initiatief van Stichting Openbare Bibliotheek Tiel heeft tot doel om bij te dragen aan de leefstijlverandering van laaggeletterde werknemers in Rivierenland met betrouwbare, begrijpelijke en aantrekkelijke informatievoorziening over gezond leven. Hiervoor is het nodig dat diverse partijen de krachten bundelen. En dat doen zij! Op 12 juni 2019 organiseerden zeven organisaties de Conferentie Taal en Gezondheid in Ziekenhuis Rivierenland. Deze werd afgesloten met de belangrijke belofte om een actieve bijdrage te leveren aan een vitalere en gezondere omgeving.

Lees meer >>

RIF-PROJECT ‘SLIMME MOBILITEIT’: OPENING ZONNEDAK EN LAADPLEIN CULEMBORG

29 mei 2019 – Overdekt parkeren en tegelijk je elektrische auto opladen met stroom van de panelen die je zelf financiert? Dat kan vanaf nu in de ecologische wijk EVA-Lanxmeer in Culemborg. Hier is op een collectieve parkeerplaats het eerste coöperatief ontwikkelde zonnedak met laadplein van Nederland gebouwd. Het werd officieel geopend op woensdag 22 mei 2019. Dit prachtige groene initiatief is mede mogelijk gemaakt door ons Regionaal Investeringsfonds.

Lees meer >>

RIF-PROJECT ‘GARDENISTA’ OVERWELDIGEND SUCCES

24 mei 2019 – Gardenista is hét nieuwe jaarlijkse buitenevenement in FruitDelta Rivierenland. Het werd gehouden van 15 t/m 19 mei 2019 op Kasteel Ophemert. Hier vonden de bezoekers alles omtrent groen en groenbeleving. Gardenista is mede mogelijk gemaakt door het RIF. Voor de aanleg van de infrastructuur nam het RIF 30% van de kosten voor haar rekening. De belangstelling was zo overweldigend, dat de organisatie bijna alle faciliteiten voor de bezoekers moest verdrievoudigen.

Lees meer >>

RIF-PROJECT ‘LAANBOOMROUTE BETUWE’ AFGEROND

1 mei 2019 – Eind 2017 werd het project Laanboomroute Betuwe van Tree Center Opheusden (TCO) ingediend bij ons Regionaal Investeringsfonds (RIF). TCO vroeg en kreeg deze steun. Met het verschijnen van de routekaart in gedrukte en digitale vorm, informatieborden en bankjes langs de route, is het project afgerond. Fietsliefhebbers kunnen nu ook met de Laanboomroute Betuwe hun hart ophalen!

Lees meer >>

PROJECT LED-BELICHTING KWEKERIJ DE HAZEKAMP, INNOVATIE BINNEN DE TEELT VAN ALSTROEMERIA’S

30 april 2019 – Kwekerij De Hazekamp uit Brakel ontving een bijdrage uit het Regionaal Investeringsfonds voor de installatie van LED-belichting voor haar alstroemeria-teelt. Dit levert niet alleen bloemen op van hogere kwaliteit, maar ook een aanzienlijke energiebesparing met grote voordelen voor zowel de bedrijfsefficiency als het milieu.

Lees meer >>

Tekst met de woorden SUP-SUP-CLUB schuin geschreven op blauwe achtergrond

SUP SUP CLUB BRENGT STAND-UP PADDLE BOARDING NAAR DE BETUWE

30 april 2019 – Dit voorjaar opent de eerste SUP-school in de Betuwe. Bij de SUP SUP CLUB, opgericht door presentator Sol Wortelboer, kun je terecht voor SUP-lessen, -verhuur en bijzondere tours bij zonsopgang en zonsondergang. De club opende op 10 april 2019 de deuren van de HQ (hoofdkwartier), gevestigd aan de rivier de Linge in Heukelum.

Lees meer >>

‘HET BESTE UIT DE BETUWE’ VERGROOT BEKENDHEID REGIONALE PRODUCTEN

5 februari 2019 – De Betuwse Fruitshop uit Geldermalsen ontving een bijdrage uit ons RIF voor het ontwikkelen van een streekmerk om de bekendheid van regionale producten te vergroten. Initiatiefnemers Gerard Poldervaart en zijn zoon Koen zien dat hun klanten graag iets uit de Betuwe kopen. Producten moeten dus goed herkenbaar zijn. ‘Het Beste uit de Betuwe’ zet als paraplumerk de Betuwse toppers én de onbekendere Betuwse streekproducten in de schijnwerpers met een eigen identiteit. Met de bijdrage worden onder meer publiciteitsmiddelen bekostigd om de producent achter het product een gezicht te geven.

Lees meer >>

RIF-HAALBAARHEIDSSTUDIE ‘MUNNIKENLAND’ LEVERT ACHT PROJECTEN OP

9 november 2018 – Hoe kan het prachtige gebied Munnikenland in het uiterst westelijke deel van de Bommelerwaard in de regio FruitDelta Rivierenland meer bekendheid krijgen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het aantal bezoekers verdubbelt van 100.000 naar 200.000 per jaar? Om dit te onderzoeken en te komen tot concrete projecten ontving de initiatiefnemer, de Stichting Innovatie Recreatie & Ruimte (STIRR), een bijdrage uit ons Regionaal Investeringsfonds. Het onderzoek is afgerond en werd op 8 november gepresenteerd in Slot Loevestein, een belangrijke toeristische hotspot in Munnikenland.

Lees meer >>

RIF-PROJECT ‘LINGEGRANEN STREEKPRODUCTEN’ OFFICIEEL GELANCEERD

9 november 2018 – ‘Lingegranen’ van Stichting Platteland Rivierenland is één van de eerste projecten die met steun uit ons Regionaal Investeringsfonds is ontwikkeld. En succesvol, want op donderdag 8 november was het zover: het assortiment streekproducten met Lingegraan verscheen in de eerste winkels in de FruitDelta Rivierenland! Dat werd gevierd met een officiële lancering bij de Stapelbakker op Heerlijkheid Mariënwaerdt. Welke bakkers, winkeliers en horeca-ondernemers volgen?

Lees meer >>

INFORMATIEAVOND OVER STREEKBELEVING BETUWE DRUKBEZOCHT

7 november 2018 – Hoe maken we een plek waar inwoners en toeristen de regio Rivierenland in het algemeen en de Betuwe in het bijzonder kunnen beleven en letterlijk kunnen proeven? Hoe moet die plek er uitzien? Wat zou je daar kunnen doen? Dat waren enkele onderzoeksvragen van de haalbaarheidsstudie ‘Fruitrijk’. Het leverde een ondernemersinitiatief op van Aart Blom van Betuwe Kers B.V.: een fruitattractiepark rondom streekbeleving in Wadenoijen. Op 5 november organiseerde hij een inloopavond om belangstellenden op de hoogte te stellen van zijn plannen. Hij kon rekenen op veel interesse.

Lees meer >>

PUBLIEKSPRIJS: BESTE CIDER VAN NEDERLAND KOMT UIT FRUITDELTA RIVIERENLAND

26 september 2018 – De Betuwse Krenkelaar van De Fruitmotor heeft de publieksprijs ontvangen voor Beste Cider van Nederland. Deze ciderwedstrijd werd medio september gehouden op initiatief van Platform Foodlog Live. ‘Betuwse Krenkelaar’ is een project dat wordt gesteund door ons Regionaal Investeringsfonds. En het gaat als een speer!

Lees meer >>

NIEUWE TOERISTISCHE TREKPLEISTER GEOPEND: FIETSROUTE ‘LAANBOOMROUTE BETUWEN

25 september 2018 – Met de ‘Laanboomroute Betuwe’ is de regio FruitDelta Rivierenland weer een toeristische trekpleister rijker. Deze fietsroute is op zaterdag 22 september geopend tijdens de open dag ‘Kom op de kwekerij’. De route is een Regionaal Investeringsfonds-project en loopt langs laanboomteeltbedrijven en horecagelegenheden zodat fietsers kunnen genieten van het gevarieerde landschap, de mooie natuur en cultuurhistorische parels.

Lees meer >>

PROVINCIE GELDERLAND ONDERSTEUNT RIF-PROJECT VAN GREENPORT GELDERLAND OM OPLEIDING EN ONTWIKKELING TE VERANKEREN IN RIVIERENLANDSE TUINBOUW

28 augustus 2018 – Eén van de eerste initiatieven die in 2017 werd gehonoreerd met een bijdrage uit ons RIF kwam van Greenport Gelderland. Haar verkenning naar een duurzame kennisinfrastructuur in de tuinbouw in Rivierenland leidde tot het project ‘Leren en innoveren in de Tuinbouw’. Dit initiatief kan nu ook rekenen op steun van de provincie Gelderland. Zij kent het project een subsidie toe van € 460.000, ondermeer via de gebiedsopgave Gelderse Corridor.

Lees meer >>

RIF-PROJECT REEFEREXPRESS TUSSEN ROTTERDAMSE HAVEN EN CTU RIVIERENLAND GESTART

21 maart 2018 – Het project ReeferExpress (werknaam destijds: Reefer Hub) is op 19 maart van start gegaan. Met dit project wordt een nieuwe multimodale containercorridor gestart tussen de Rotterdamse haven en containerterminal CTU Rivierenland op Medel in Tiel, met op die locatie ook een logistiek verdeelcentrum dat speciaal gericht is op een efficiënter transport van koel- en vriescontainers (reefers) van en naar het achterland. Een automatiseringssysteem omvat de complete route van het vervoer van versproducten over water en weg!

Lees meer >>

HAALBAARHEIDSSTUDIE ‘FRUITRIJK’ INSPIREERT ONDERNEMER TOT FRUITATTRACTIEPARK AAN DE A15

15 maart 2018 – De haalbaarheidsstudie ‘Fruitrijk’ heeft een prachtig ondernemersinitiatief opgeleverd: een fruitattractiepark rondom streekbeleving in Wadenoijen aan de A15. In 2016 gaf het Algemeen Bestuur van Regio Rivierenland het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland opdracht tot deze studie. Zij rondde deze studie vorig jaar af. Ondernemer Aart Blom van Betuwe Kers B.V. werd vervolgens geïnspireerd door de studie. Dat leverde een prachtig streekbelevingsconcept op waarvan het concept-businessplan in juni gereed zal zijn.

Lees meer >>

GEHONOREERD RIF-INITIATIEF IN DE SPOTLIGHTS IN DEN HAAG

30 januari 2018 – De gehonoreerde RIF-initiatieven uit de tweede ronde van 2017 zijn nog maar net bekendgemaakt of er is al nieuws over één van die initiatieven. Het project ‘Biodivers rijk fruitteeltlandschap in de Betuwe’ van De Coöperatieve Betuwse Fruitmotor timmert goed aan de weg. Onder grote belangstelling kreeg minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op 22 januari in Den Haag de Nationale Bijenstrategie aangeboden. Vanuit Rivierenland zetten De Fruitmotor en Bij Bewust Betuwe hun handtekening.

Lees meer >>

ONTWERPWEDSTIJD FRUITSTALLETJES

25 januari 2018 – ‘Design Fruitstalletjes Rivierenland’ van de Stichting Platteland Rivierenland is één van de gehonoreerde RIF-projecten van FruitDelta Rivierenland uit de eerste ronde van 2017. En er is volop actie! De stichting roept alle ontwerptalenten van Rivierenland op om een fruitstalletje te ontwerpen. Siert jouw design binnenkort de hele regio?

Lees meer >>