NATIONALE KERSENPARTY 2022 BLOEIT!

15 juni 2022

Een Heerlijkheid hoort te baden in de zon. En zo was het ook tijdens de Nationale Kersenparty 2022 van FruitDelta Rivierenland op vrijdag 3 juni bij de Heerlijkheid Eck en Wiel. Deze vierde editie, de eerste na de lockdowns, bracht ruim 250 gasten naar het dorpje in de gemeente Buren. Hier troffen partijen – overheden, onderwijs en onderzoek, ondernemers en organisaties – elkaar die (gaan) samenwerken aan onze maatschappelijke opgaven. En die samen brede welvaart tot stand willen én gaan brengen voor iedereen die woont, werkt, leert en onderneemt in de regio, maar ook daarbuiten. Het event draait om verbintenissen, in een prettige, prachtige setting.

De Nationale Kersenparty is de aftrap van het zakelijke evenementenseizoen van FruitDelta Rivierenland én de start van het kersenseizoen in de regio. De gasten kregen bij binnenkomst heerlijke kersen uit Lienden aangeboden. Het programma bestond uit een plenair gedeelte met sprekers en een panelgesprek, geleid door Helga van Leur, meteoroloog en presentator. Na dit gedeelte was er volop gelegenheid om elkaar te spreken onder het genot van streekproducten in de prachtige tuin van het landgoed.

Belang van regionale samenwerking
Burgemeester Josan Meijer van Gemeente Buren ontving deze vierde Nationale Kersenparty in haar buitengebied op het 7 ha grote Landgoed Heerlijkheid Eck en Wiel. Zij benadrukte het belang van regionale samenwerking om lokaal verder te komen.

Regionale projecten in de schijnwerpers
We zetten een aantal mooie regionale projecten in de schijnwerpers. Eén daarvan is de FruitTech Campus in Geldermalsen. Hier werken onderwijs en ondernemers samen. De FruitTech Campus heeft op de Floriade Expo 2022 een bijzondere vermelding gekregen van de Tuinbouw ondernemersprijs: toonaangevend experience center in het kader van robotisering en datagedreven tuinbouw. Een ander project is Gonzend Rivierenland van de Coöperatieve Fruitmotor. Voor dit project ondertekenen diverse partijen op 23 juni een manifest om gezamenlijk te werken aan biodiversiteit. Innovatie speelt ook een belangrijk rol in de woningbouw. Het familiebedrijf de Van Dillen Bouwgroep uit Culemborg timmert aan de weg als het gaat om innovatieve oplossingen voor de woningbouw. Er gebeurt veel in FruitDelta Rivierenland om trots op te zijn!

V.l.n.r.: Jaap de Windt (directeur Van Dillen Bouwgroep), Harrij Schmeitz (managing director Fruit Tech Campus), Hans Beenakker (voorzitter Regio FruitDelta Rivierenland), tan Vloet (bestuursvoorzitter ROC Rivor), Hilde Engels (bestuurder Coöperatieve Betuwse Fruitmotor), Karl Maier (wethouder gemeente Buren), Josan Meijers (burgemeester gemeente Buren), Helga Witjes (gedeputeerde Provincie Gelderland), Ans Verhoef (bestuurslid VNO-NCW Rivierenland), Helga van Leur (presentator)

Financiële instrumenten maken innovaties mogelijk
Het financiële instrument Regionale Investeringsfonds en de Regio Deal met de provincie met bijbehorende projecten maken volgens regiovoorzitter Hans Beenakker (burgemeester Tiel) en gedeputeerde Helga Witjes innovaties mogelijk voor onze ondernemers en organisaties. Het Regionale Stimuleringsfonds is de opvolger van het Regionaal Investeringsfonds dat FruitDelta Rivierenland in 2017 oprichtte. Hiermee kunnen innovatieve bedrijven worden gesteund.

Reflecteren op opgaven
In een panelgesprek reflecteerden ondernemers, onderwijs, onderzoek en ondernemende burgers in een panelgesprek op drie stellingen over de arbeidsmarkt-, klimaat- en woonopgave. Zowel ROC Rivor als VNO-NCW Rivierenland zijn het erover eens dat het belang van het middelbaar beroepsonderwijs in onze maatschappij niet mag worden onderschat. Alle sprekers beaamden dat we samen aan duurzaamheid moeten werken, over de sectoren heen. En voor de woonopgave is het zaak om na te gaan wat de behoefte van onze inwoners is, van jong tot oud. Helga van Leur concludeerde: er is een zaadje nodig om te groeien en alles wat we aandacht geven gaat bloeien.

Proeverij als setting voor ontmoetingen
Betuws Best, Betuws Wijndomein, restaurant de Hofhouding, Verbeek Eieren, Kersen en Theetuin Molenweg, Forelvisserij Maurik, maar ook Heerlijkheid Eck en Wiel verzorgden een heerlijke proeverij in de grote tuin van Heerlijkheid Eck en Wiel. Een mooie ambiance om het gesprek met elkaar te kunnen voeren.

Komt u volgend jaar weer naar de Nationale Kersenparty in de gemeente West Maas en Waal?

Meer informatie en foto’s op: www.nationalekersenparty.nl

Bekijk de aftermovie