NIEUWS

Meeliften op stijging van binnenlandse bloemenverkoop

Risicospreiding en een bosje bloemen voor dierbaren helpen Kwekerij de Hazekamp door de crisis

De coronacrisis raakte de bloementeelt in Nederland hard. Ook Gert van Daalen van Kwekerij de Hazekamp in Brakel schrok erg toen de bloemenhandel in de eerste week van de coronacrisis tot stilstand kwam. In die eerste week moest 75% van zijn alstroemeria’s gestort worden. Gelukkig bleek de schade uiteindelijk mee te vallen voor Gert: door risicospreiding vooraf en alle Nederlanders die hun dierbaren een bosje bloemen wilden sturen tijdens de crisis!

Een schrikmoment

Over het storten van de oogst in de eerste week zegt Gert, die het bedrijf runt met zijn vrouw Isabelle: “Je komt met twee benen op de grond te staan. We hadden geen keuze dan de bloemen te blijven plukken en te storten, we moesten gewoon door. We hebben een jaarrond productie en je kunt niet even wachten met plukken, dat is slecht voor de plant. Er zat niets anders op dan hopen dat de schade uiteindelijk mee zou vallen.”

Gert begon zich voor te bereiden op het ergste en deed een beroep op de NOW-regeling. Gelukkig voor hem kwam er geen totale lockdown en bleven de veilingen en bloemisten veelal open. In de daaropvolgende weken hoefde een steeds kleiner gedeelte van zijn oogst gestort te worden en bleek overheidssteun niet nodig. Sterker nog: de verkoop trok weer aan!

Bloemenhandel in tijden van corona

Waarom steeg zijn verkoop in een markt waar bloemkwekers het erg moeilijk hadden? Gert: “Risicospreiding vóór de crisis heeft mij geholpen. Mijn bloemen gaan naar verschillende veilingen en omdat ik relatief veel verschillende kleuren bloemen teel, is de kans dat je iets kunt blijven verkopen groter.” Gert verwacht daarom dat meer bloemenkwekers zich na de coronacrisis zullen gaan diversifiëren in hun productie en afzetmarkt. De afnemers van zijn alstroemeria’s zitten daarnaast vooral in Nederland of binnen de Europese markt. Waar de internationale handel van bloemen terugviel, steeg de binnenlandse bloemenverkoop juist tijdens de crisis. Gert: “Mensen wilden graag hun dierbaren een bosje bloemen sturen, dat heeft de binnenlandse markt geholpen. Bloemisten hebben het nog nooit zo druk gehad! Ik hoop dat deze trend zich voortzet. Mensen kennen inmiddels de weg naar de bloemist!”

Regionaal Investeringsfonds

De Hazekamp heeft in 2018 een bijdrage van het Regionaal Investeringsfonds gekregen voor het realiseren van een systeem voor efficiënte LED-verlichting. Door deze techniek kan Gert op een meer efficiënte wijze en jaarrond alstroemeria’s produceren. In tijden van corona heeft de zekerheid van een gelijkmatig arbeidspatroon een bijkomend voordeel: de meeste medewerkers hebben een vast contract en eigen huisvesting in de buurt, waardoor de coronarichtlijnen goed in acht kunnen worden genomen.

Lees het hele verhaal >>