NIEUWS

Eerste inspiratiesessie logistieke ondernemers: samen logistieke arbeidsmarkt- en scholingsvraagstukken oplossen

29 januari 2019 – Veel ondernemers in FruitDelta Rivierenland kampen met onvervulde vacatures en zijn op zoek naar kwalitatieve medewerkers. Om hiermee actief aan de slag te gaan, organiseerde Coöperatie Medel op 22 januari de eerste inspiratiesessie voor logistieke ondernemers. Het doel: gezamenlijk ondernemersinitiatieven opzetten en uitvoeren om zo de structureel logistieke arbeidsmarkt- en scholingsvraagstukken op te lossen.

Opening Logistieke Campus Medel
De inspiratiesessie was de officiële opening van de Logistieke Campus op bedrijventerrein Medel in Tiel. Dit is een mooi ‘clubhuis’ waar ondernemers elkaar kunnen ontmoeten en zaken met elkaar kunnen delen in klein en groot verband. Onder aanvoering van logistiek ondernemers Angelique Loos (Simon Loos) en Stephan Vonk (Transportbedrijf Vonk & Co.) keek een groep van 40 personen naar de manier waarop uitdagingen en mogelijke initiatieven op de arbeids- en scholingsmarkt bij de kop kunnen worden gepakt.

Gezamenlijk ontwikkelen middenkaderopleiding
De hoofdvraag van deze sessie was: hebben ondernemers interesse om samen een middenkaderopleiding te ontwikkelen? Wat deze opleiding extra bijzonder zou maken, is dat het teken zou staan van ingediende problemen uit de dagelijkse praktijk van de betrokken ondernemers zélf. Zo kan er op effectieve wijze een combinatie worden gemaakt tussen het opleiden van het huidige personeel en het direct oplossen van concrete strategische bedrijfsvraagstukken van de deelnemers zelf.

Niet concurreren, maar streven naar synergie
De huidige arbeidsmarkt is krap en daardoor beconcurreren bedrijven elkaar bij het binnenhalen van mensen met de juiste kwaliteit, mentaliteit en flexibiliteit. “Ja, er is soms wel concurrentie onder elkaar. Maar voor de continuïteit van ons allemaal is het veel beter om gezamenlijk een goed arbeidskapitaal voor de regio uit te bouwen en te behouden”, schetst Adri van Helden van Van Helden Relatiegeschenken het dilemma van ondernemers. Loos valt hem bij: “‘Zeker, en als we als ondernemers sámen arbeidsvraagstukken aanpakken, kunnen we het personeelsaanbod veel beter afstemmen op de gezamenlijke behoefte. Samen kunnen we zo veel synergie behalen.” De Logistieke Hotspot Rivierenland ondersteunt vervolgens de ondernemers bij deze ondernemersgedreven initiatieven en zorgt samen met andere stakeholders – zoals Bedrijvenpark Medel, ROC Rivor, POA, PT&L, Werkzaak – voor de nodige ondersteuning bij het behalen van de gewenste resultaten.

Denk groot, begin klein!
Angelique en Stephan hopen in ieder geval dat alle aanwezigen terugkijken op een nuttige bijeenkomst en dat de deelnemers de smaak te pakken hebben om samen nog meer nieuwe ondernemersinitiatieven op te zetten en te laten uitvoeren door partijen die hierbij ondersteunen. ‘Denk groot, begin klein!’ is hierbij het motto.

Interesse in deze bijzondere pilot?
Neem contact op met Hubert de Groot, telefoon 06 – 305 349 89,  e-mail: info@visualfacilitator.nl.
Ook een bijeenkomst bijwonen? Je bent van harte welkom op de volgende inspiratiesessie op 2 april. Meer informatie hierover volgt op deze pagina.