NIEUWS

Aanleg glasvezelnetwerk in buitengebied regio: Regio Rivierenland in gelijk gesteld op alle punten kort geding

27 november 2019 – De rechter heeft Regio Rivierenland op alle punten in het gelijk gesteld in een kort geding dat marktpartij Glasvezel Buitenaf had aangespannen over de aanleg, het onderhoud en het beheer van een glasvezelnetwerk in het buitengebied van de regio Rivierenland. De volgende stappen kunnen nu gezet worden, zoals het gunnen van de aanbesteding om de feitelijke realisatie van dit unieke project af te ronden.

Regio voldoet aan voorwaarden Europese Commissie

Vrijdag 8 november diende het kort geding en zijn beide partijen gehoord. De claim van Glasvezel Buitenaf was dat Regio Rivierenland onder andere niet voldeed aan de voorwaarden die de Europese Commissie (EC) aan de uitvoering van dit project heeft gesteld. Vrijdag 22 november deed de rechter uitspraak: Regio Rivierenland handelt niet in strijd met de geldende staatssteunregels en/of de aanbestedingswet.

Veel voordelen voor inwoners en ondernemers in het buitengebied

Het overheidsmodel biedt vele voordelen: inwoners hoeven niet te betalen voor de aanleg van hun aansluiting. Daarnaast kunnen zij diensten afnemen voor prijzen die vergelijkbaar zijn met die in de kernen en is er geen sprake van maandelijkse buitengebiedstoeslag. Ook is er geen verplichting om diensten af te nemen. Bovendien is het netwerk open, zodat alle aanbieders welkom zijn en er zodoende zoveel mogelijk keuzevrijheid is. Uiteraard biedt dit alles ook voordelen voor ondernemers die met hun bedrijf vanuit huis opereren.

Voortgang

Regio Rivierenland zal voor de aanleg, het beheer en het onderhoud van het netwerk namens de deelnemende gemeenten een gezamenlijke uitvoeringsorganisatie oprichten. Dit zal begin januari 2020 zijn beslag krijgen. Vervolgens zullen er nog wat formele stappen gezet moeten worden, zoals het gunnen van de aanbesteding. Beoogd partner Digitale Stad kan hierna tot de feitelijk aanleg van het netwerk overgaan.

Uniek in Nederland

Regio Rivierenland is de eerste overheidsorganisatie die een dergelijk regionaal project gaat uitvoeren. Dit voor zeven gemeenten in de regio Rivierenland: Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.  

Aanmelden kan nog steeds

Hebben inwoners zich nog niet ingeschreven, maar willen zij dit alsnog doen? Dat kan! Aanmelden kan nog steeds via Digitale Stad: www.digitale-stad.nl/rivierenland, e-mailadres: info@digitale-stad.nl of bel: 085 – 071 19 44. Ook zullen gemeenten en/of Digitale Stad nog contact opnemen met potentiële gegadigden.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over dit project op: www.digitale-stad.nl/rivierenland en www.breedbandrivierenland.nl.