NIEUWS

GeoFort wint Europa Nostra-prijs 2018

26 juni 2018 – Het jonge science centrum GeoFort wint vandaag een prestigieuze Europese prijs met het Minecraftproject GeoCraftNL. Heel Nederland is in Minecraft nagebouwd: alle huizen, rivieren en wegen zijn in virtuele vorm te vinden. GeoCraftNL is een prachtig platform om kinderen te betrekken bij hun eigen omgeving. Ze bouwen hun eigen school, huis, maar ook monumenten zoals kastelen, molens en kerken. De Europa Nostra-prijs heeft GeoFort gekregen, omdat ze kinderen enthousiast maakt voor cultureel erfgoed in de virtuele wereld, waarna ze ook oog krijgen voor de monumenten in de echte wereld.

GeoCraftNL
GeoFort heeft heel Nederland met behulp van kadastrale gegevens en hoogtekaarten op een schaal van 1: 1 nagebouwd met ongeveer 1000 miljard Minecraft-blokken. Elk blok staat voor 1 meter³ in het ‘echte’ Nederland. Inmiddels maken meer dan 30.000 kinderen deel uit van de GeoCraftNL-community en wordt er dagelijks gebouwd aan virtueel Nederland.

“Met het innovatieve gebruik van een platform dat populair is bij kinderen, worden ze aangemoedigd om hun 3D bouwvaardigheden in te zetten en monumenten en karakteristieke cultureel erfgoed sites te recreëren met behulp van online foto en video materiaal. Deze werkwijze kan worden ingezet in elke regio of voor elke vorm van cultureel erfgoed. Het project illustreert de succesvolle combinatie van traditionele en innovatieve onderwijsmethoden. Een indrukwekkend aantal deelnemers is betrokken bij het project dat sterke verbanden legt tussen de virtuele en echte wereld waarbij de sterke punten van beide intact blijven”, aldus de jury.

Community
Bijzonder van dit project is dat het geheel geleid wordt door jongeren. De community bestaat uit 600 Minecraftburgemeesters (circa 10 jaar), 20 Commissarissen van de Koning (circa 15 jaar), 6 ministers (circa 18 jaar) en 1 Koning Koen die de server beheert. In totaal hebben er sinds oktober 2015 30.000 kinderen in GeoCraftNL gespeeld en gebouwd. Dit virtueel Nederland lijkt bijzonder veel op de echte wereld. Zo is er een gevangenis en een wetboek, zodat iedereen zich aan de regels houdt. Een MinecraftKadaster is opgericht om de eigendomsrechten goed te registreren en vandalisme te voorkomen. In de Ridderzaal wordt op prinsjesdag een troonrede uitgesproken door Koning Koen en met kerst betreedt een Minecraftdominee de preekstoel in de Sint-Eusebiuskerk.

Minecraft goed voor het ruimtelijk denken
Het interactieve museum GeoFort, dat genomineerd was voor de Museumprijs 2018 verwelkomde vorig jaar meer dan 100.000 bezoekers. GeoFort heeft het project GeoCraftNL in het leven geroepen, omdat kinderen Minecraft zeer leuk vinden én omdat het goed is voor het ruimtelijk denken. In dat kader heeft de Vrije Universiteit van Amsterdam tijdens het Weekeinde van de Wetenschap de hoogleraar Ruimtelijke Informatica, Henk Scholten, zelfs omgedoopt tot Professor Minecraft.

Erfgoed in GeoCraftNL
Tijdens de opening van het fortenseizoen in april zijn kinderen gestart om de hele Nieuwe Hollandse Waterlinie na te bouwen. In 24 uur hebben ze 17 forten nagebouwd. Het streven is de hele linie in virtuele vorm gereed te hebben tijdens Open Monumentendag in september 2018. Wellicht dat dit een bijdrage kan leveren om de Waterlinie op de werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen…

GeoCraftNL betrekt kinderen bij duurzame energievraagstukken
Via GeoCraftNL kan de jonge generatie op een boeiende manier kennismaken met landschapsinrichting waarbij duurzame energie een plaats krijgt. Zo zijn er lesmodules ontwikkeld waarbij leerlingen de beste locaties moeten bepalen voor duurzame energievormen.