NIEUWS

Gedeputeerden Van der Wal en Van ’t Hoog op werkbezoek in de FruitDelta

24 januari 2020 – Gedeputeerde Christianne van der Wal bezocht woensdag 22 januari de regio. Zij was te gast in het oude stadhuis van Zaltbommel. Haar werkbezoek stond in het teken van een nadere kennismaking met FruitDelta Rivierenland en het speerpunt Agribusiness in het bijzonder. In het najaar van 2019 was Van der Wal al eerder in de regio voor een bezoek in het kader van het speerpunt Economie & Logistiek. Gedeputeerde Peter van ’t Hoog, vanuit de provincie onder meer verantwoordelijk voor recreatie en toerisme, was op 23 januari uitgenodigd om door te praten over de ambities van de FruitDelta op dit beleidsspeerpunt.

Christianne van der Wal: onder indruk van kansen

De ambities die FruitDelta Rivierenland heeft met haar drie economische speerpunten zijn vervat in het regionaal ambitiedocument. Dit document, en het voorbereidingsproces van het nieuwe ambitiedocument op weg naar 2024, was dan ook onderwerp van gesprek van Van der Wal met onder meer Hans Beenakker (voorzitter FruitDelta Rivierenland en burgemeester van Tiel) en Jan Kottelenberg (voorzitter speerpunt Agribusiness en burgemeester van NederBetuwe). Ook het gezamenlijk verkennen van de ontwikkeling van de Gebiedsagenda voor regio Rivierenland, een onderdeel uit het provinciale coalitieakkoord Samen voor Gelderland in relatie tot de ambities van de Regio FruitDelta Rivierenland, is besproken. Van der Wals’ oproep was om daarin vooral gebruik te maken van de sterke bouwstenen die er al zijn in de regio, zoals de FruitDelta-Agenda Economie en de RegioDeal. Van der Wal: “Ik ben onder de indruk van de veelzijdigheid van deze regio met veel kansen. Gelderland ondersteunt de aanvraag voor een Regiodeal voor de Fruitdelta. We willen als provincie graag verder werken aan een gezamenlijke visie, om kansen in bijvoorbeeld logistiek en agribusiness te pakken.”

Bezoek aan innovatief tuinbouwbedrijf

Het gezelschap bracht ook een bezoek aan kwekerij De Hazenkamp in Brakel. Dit familiebedrijf kreeg in 2018 een bijdrage uit het Regionaal Investeringsfonds, het fonds waarmee FruitDelta Rivierenland vernieuwende initiatieven in de regio stimuleert. In dit geval het toepassen van ledbelichting om te besparen op elektriciteitsverbruik. Op welke manier de glastuinbouwbedrijven in de Bommelerwaard samenwerken aan versterking van de tuinbouwketen in de FruitDelta, werd toegelicht door wethouder Willem Posthouwer, van gemeente Zaltbommel en deelnemer aan het glaspact van Greenport Gelderland.

Vlog Christianne van der Wal

Christianne van der Wal nam ook een vlog op over haar werkbezoek. Klik hier om het te bekijken >>

Peter van ’t Hoog: buitenlandse toeristen vinden de regio

Gedeputeerde Peter van ’t Hoog is donderdag 23 januari ontvangen door Jan de Boer (voorzitter speerpuntberaad Recreatie & Toerisme en burgemeester van Buren) in het Nationaal FruitPark in Ochten. Ook waren wethouders recreatie en toerisme van de gemeenten aanwezig.

In het werkbezoek van de gedeputeerde stond centraal hoe FruitDelta Rivierenland, in samenwerking met de provincie, verder ontwikkeld kan worden tot een authentiek en kwalitatief sterk toeristisch en recreatief gebied. FruitDelta Rivierenland heeft groeikansen volgens de provincie. Het educatieve en recreatieve FruitPark en middelgrote Fruithotel staan als het ware symbool voor de vruchtbare delta, die volop kansen biedt voor zowel tuinbouw, agrilogistiek als toerisme. Daarin paste ook het verhaal van de initiatiefnemers van Streeckerij de Betuwe (ontwikkeling naar een nieuwe dag attractie in de regio die past bij de schaal van de regio), eveneens onderdeel van het programma van het werkbezoek. Van ’t Hoog: “Buitenlandse toeristen weten het unieke Rivierenland echt te vinden. Mooie toeristische kansen waar we goed mee moeten omgaan.”