NIEUWS

Fruitdelta ontvangt Statenfractie D66 Gelderland

27 juni 2018 – De Statenfractie van D66 Gelderland heeft woensdag 27 juni een bezoek gebracht aan de Fruitdelta Rivierenland. Op een zonovergoten dag zijn zij rondgeleid in onze mooie streek en gingen zij langs een aantal innovatieve ondernemers die de Fruitdelta rijk is.

Na een korte presentatie over de Fruitdelta Rivierenland en de RIF-projecten die vorige week gehonoreerd zijn, kwamen Hilde Engels en Henri Holster op uitnodiging wat vertellen over De Fruitmotor. De Fruitmotor is een coöperatie van onder andere fruittelers dat werkt naar een circulaire fruitteelt. De Fruitmotor koopt restfruit voor een eerlijke prijs op en maakt hier onder andere heerlijke appelcider van. Daarnaast investeert het in de telers, door te investeren in de biodiversiteit en een gezondere bodem.

Allereerst werd er een bezoek gebracht aan fruitteler Bert de Haan, verbonden aan de Fruitmotor. De Statenleden spraken met hem over zijn manier van werken, de uitdagingen in de fruitteelt en zijn samenwerking met De Fruitmotor. Bert de Haan is volop bezig met innovatie in zijn bedrijf, in samenwerking met de natuur. Zo is er in samenwerking met De Fruitmotor een speciale bloemenstrook geplant die wilde bijen aantrekt en zo de biodiversiteit in de boomgaard verbetert.

Hierna bezochten de Statenleden fruitteler Guido van Veldhoven. Met hem spraken zij over de huisvesting van seizoenskrachten in de regio. Guido huisvest de seizoenskrachten op zijn eigen terrein, in een complex dat van alle gemakken voorzien is. Voor Van Veldhoven is het huisvesten van zijn seizoenskrachten een kwestie van goed ondernemerschap en goed met je mensen omgaan. Met de Statenleden sprak Van Veldhoven over zijn keuzes in het gebruik van seizoenskrachten en de huisvesting ervan, en de manier waarop hij hier samen met de gemeente Geldermalsen uitgekomen is.

De dag werd afgesloten bij het Stroomhuis in Neerijnen, uiteraard onder het genot van een sprankelende Betuwse Krenkelaar. De Fruitdelta laat graag zien wat voor prachtige initiatieven de regio in huis heeft en is van plan om ook de overige Statenfracties uit te nodigen voor een bezoek.