NIEUWS

FruitDelta Rivierenland presenteert:

Fruitcorso Tiel, het oogstfeest van FruitDelta Rivierenland

15 oktober 2019Op zaterdag 21 september 2019 vond het 59e Fruitcorso plaats. Als gastheer van dit fruitfeest zijn wij trots dat het een plek heeft op de lijst voor Immaterieel Erfgoed. Het is het énige Fruitcorso van Nederland, Europa en zelfs de wereld. Wij nodigden honderden relaties uit om dit unieke evenement samen met ons en organisator Stichting 4-Stromenland in de stralend warme zon te beleven.

Samen winnen

Zoals honderden vrijwilligers jaar in jaar uit in onze regio samenwerken voor dit fantastische oogstfeest, zo werken wij onder de naam FruitDelta Rivierenland als overheid, ondernemers, onderzoek, onderwijs, organisaties en ondernemende inwoners nauw samen om onze regio een flinke duw vooruit te geven. Samen plukken wij de vruchten van onze samenwerking. Samen winnen wij!

Inhoudelijk programma: duurzaamheid

In ons speciale FruitDelta-paviljoen aan het parcours ontvingen wij honderden gasten. Na een persoonlijke ontvangst door onze voorzitter Hans Beenakker en Laurens Verspuij, voorzitter van Stichting 4-Stromenland, verzorgden wij voorafgaand aan de fruitoptocht een inhoudelijk programma rond het thema ‘Duurzaamheid’. Allereerst gaf Hans Beenakker een korte presentatie over FruitDelta Rivierenland, onze ambities, opgaven en het Regionaal Investeringsfonds. Hij opende ook symbolisch het loket van het Regionaal Investeringsfonds: vanaf dat moment hadden ondernemers en ondernemende inwoners zes weken de tijd om een aanvraag voor financiële steun te doen bij het fonds voor hun innovatieve idee.

Inspirerende, duurzame (Regionaal Investeringsfonds-)projecten

Hierna werden de aanwezigen in vogelvlucht en met beeld en geluid meegenomen langs duurzame (fruitige) ontwikkelingen. Hiertoe interviewde presentator/FruitDelta Rivierenland-communicatieadviseur Marlous Löffelman de projectleiders van de Regionaal Investeringsfonds-projecten ‘Slimme Elektrische Mobiliteit’ (Gerwin Verschuur en Baukelien Franken) en ‘CO2-netwerk Glastuinbouw Bommelerwaard’ (Gerard Selman), het onderwijsproject ‘CircuLEREN’ (Stef Visser van WerkZaak en Mariëlle van den Bos van Ziekenhuis Rivierenland) en de Fruitmotor, een voorbeeld van circulaire economie in onze regio (Henri Holster). Natuurlijk kwam ook de transitie en duurzaamheid van het Fruitcorso zélf aan bod (Laurens Verspuij). Tenslotte proostten alle aanwezigen met elkaar op het Fruitcorso en de goede samenwerking binnen FruitDelta Rivierenland. Uiteraard met een glas Krenkelaar van de Fruitmotor, dat vorig jaar de publieksprijs Beste Appelcider van Nederland won.

Optocht fruitcorsowagens (by night)

Na een lunch en de ontvangst van de middaggasten genoten de aanwezigen – net als de duizenden bezoekers op de tribunes en in de straten – van de spectaculaire Fruitcorsowagens. De grote winnaar was Varik en Culemborg had de beste jeugdwagen. Na afloop van het middagprogramma gingen talloze gasten een hapje eten bij het foodtruckfestival in het park Kalverbos aan de gracht. Waarna na zonsondergang de handen weer werden geschud in ons paviljoen voor Corso by Night. Deze tweede editie gooide hoge ogen. De corsowagens waren prachtig verlicht en vormden samen een sprookjesachtige lichtparade.

Hartelijk dank

Wij bedanken alle vrijwilligers en de organisatie voor hun geweldige inzet. Zij maakten deze 59e editie onvergetelijk. Onze gasten bedanken wij voor hun aanwezigheid. Wij zien u graag weer snel!

FOTOGALERIJ

Foto’s: David Lucas Wolf (WolLöf Communicatie BNO), selfie Tweede Kamerleden door Helma Lodders.