NIEUWS

Fruitcorso genomineerd als UNESCO-erfgoed!

31 januari 2020 – Het Fruitcorso, het oogstfeest van FruitDelta Rivierenland, wordt – samen met de bloemencorso’s – namens de Nederlandse regering voorgedragen voor de Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven bekendgemaakt. De minister volgt hiermee het advies van de Raad van Cultuur. In een brief aan de Tweede Kamer prijst ze de corsocultuur: “De corsocultuur floreert in Nederland.”

Boost voor de regio

FruitDelta Rivierenland is gastheer en één van de hoofdsponsors van het Fruitcorso. FruitDelta Rivierenland maakt zich sterk om de regio op de kaart te zetten en onder meer de recreatie en het toerisme in het gebied een boost te geven. Het inmiddels wereldberoemde Fruitcorso draagt hieraan bij en is een mooi uitgangbord voor de regio.

Pas tweede Nederlandse voordracht

UNESCO is de culturele organisatie van de Verenigde Naties. Op de UNESCO-lijst staan allerlei nationale en regionale tradities. Het doel van de lijst is om bescherming en waardering voor gebruiken, rituelen, feesten en ambachten te beschermen en waarderen. Kom je op de lijst, dan sta je – letterlijk – wereldwijd op de kaart. De voordracht van alle Nederlandse corso’s is heel bijzonder. Het is namelijk pas de tweede die Nederland doet bij UNESCO. Alleen het molenaarsambacht werd eerder voorgedragen (december 2017).

Nationaal Immaterieel Erfgoed

In 2013 werd Fruitcorso Tiel al Nationaal Immaterieel Erfgoed, samen met een aantal bloemencorso’s. Om samen op te trekken richting de nominatie voor de UNESCO-lijst verenigden vertegenwoordigers van diverse corso’s, waaronder het Fruitcorso, zich in de Corsokoepel. Ook zochten zij de samenwerking met Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). En ook op andere terreinen vinden de corso’s elkaar. Eens per jaar houden zij het nationale Corso Congres. Dit jaar vindt dit plaats in Tiel op 13 juni.

Waardering voor verbinding

Voorzitter Laurens Verspuij van Stichting 4-Stromenland (foto), de organisator van het Fruitcorso, is ontzettend blij met de UNESCO-nominatie: “Wat een geweldige erkenning van ons mooie evenement en onze vrijwilligers! Het Fruitcorso verbindt de mensen in onze Fruitdelta. Samen maken we de prachtigste creaties. Fantastisch dat dit gezien en gewaardeerd wordt door de minister.” De organisatie wist al even van de nominatie, maar mocht het pas bekendmaken tot de voordracht van de minister officieel zou zijn. In maart maakt zij de voordracht officieel. Uiteindelijk beslist UNESCO volgend jaar of het Fruitcorso in Tiel op de erfgoedlijst komt.

Klik hier voor een impressie van het Fruitcorso 2019.