NIEUWS

Nieuwe toeristische trekpleister geopend: fietsroute ‘Laanboomroute Betuwe


25 september 2018 – Met de ‘Laanboomroute Betuwe’ is de regio FruitDelta Rivierenland weer een toeristische trekpleister rijker. Deze fietsroute is op zaterdag 22 september geopend tijdens de open dag ‘Kom op de kwekerij’. De route is een Regionaal Investeringsfonds-project en loopt langs laanboomteeltbedrijven en horecagelegenheden zodat fietsers kunnen genieten van het gevarieerde landschap, de mooie natuur en cultuurhistorische parels.

77 groene fietskilometers
Het Betuwse landschap vormt het decor voor de laanbomen; de geteelde bomen in allerlei soorten en maten vormen een showtuin. De fietsroute loopt door de gemeenten Overbetuwe, Neder-Betuwe en Buren en heeft een totale lengte van 77 kilometer. Het is ook op te delen in drie kortere lussen. Het start- en eindpunt van de route is bij ’t Veerhuis in Opheusden.

Ambitie: meest toonaangevende laanboomcentrum ter wereld
De laanboomtelers van FruitDelta Rivierenland nemen nu al een belangrijke plaats in op de Europese markt en zij hebben de ambitie om het gebied te laten uitgroeien tot hét toonaangevende laanboomcentrum in de wereld. Daarvoor hebben zij zich verenigd binnen Tree Centre Opheusden (TCO). Een goede boom opkweken, van kleine spil tot grote boom, vraagt veel vakkennis en inzet. Wie de nieuwe laanboomroute fietst, maakt kennis met de bijzondere laanboomteelt en komt meer te weten over het kweken van laanbomen.

Steun uit Regionaal Investeringsfonds
FruitDelta Rivierenland vindt deze fietsroute een perfecte verbinding van onze economische speerpunten Agribusiness en Recreatie & Toerisme. Het draagt bij aan de ontwikkeling van onze regio. Daarom kon het project rekenen op een bijdrage uit het Regionaal Investeringsfonds.

Feestelijke opening op de fiets
De opening van de nieuwe fietsroute vond plaats bij B&P Handelskwekerijen in Opheusden. Natuurlijk niet met een schaar, maar met de fiets! Wijnte Hol (wethouder Overbetuwe), Herma van Dijkhuizen (wethouder Neder-Betuwe) en Kees van Rooijen (voorzitter TCO) fietsten door het lint. Je ziet ze op onderstaande foto van links naar rechts.

Marion Hendriks (gemeente Neder-Betuwe, foto onder) toonde op een bord de complete route en sprak uit trots te zijn op deze fantastische nieuwe fietsroute in de regio en de samenwerkingskracht waarmee hij tot stand is gekomen.

Ondertekening intentieovereenkomst en onthulling landmark TCO
De open dag en de opening van de laanboomroute waren ook het decor voor de ondertekening van de intentieovereenkomst om te komen tot een convenant tussen TCO en gemeente Neder-Betuwe. Het doel hiervan is dat de openbare ruimte nog meer dan nu in overleg wordt ingericht. Het maakt de gemeente nog mooier en de boomkwekers hebben er extra etalages bij. Ook onthulde TCO samen met de gemeente en de Rabobank het landmark op de rotonde bij binnenkomst van het TCO. Deze rotonde bij het Agro Business Centre (ABC) bij Opheusden is geadopteerd door TCO. Vlakbij de locatie waar het Laanboomgebouw gaat verrijzen. Niemand kan het nu meer missen!

Zie ook: