NIEUWS

Eerste Pleintjes van Morgen geopend

In het project Pleintje van Morgen werken Avri, Werkzaak Rivierenland en OFN, leverancier van duurzame producten voor de buitenruimte samen in onderzoek hoe gescheiden ingezamelde grondstoffen hergebruikt kunnen worden in straatmeubilair. Dat kan een waardevolle bijdrage leveren aan de regionale circulaire economie. Avri biedt elke gemeente in regio een Pleintje van Morgen aan. De eerste zes Pleintjes zijn inmiddels geopend.

Wat zijn Pleintjes van Morgen?
Pleintje van Morgen is onderdeel van het Regio Deal project Circulaire economie, uit de programmalijn Fruit. Het project onderzoekt hoe grondstoffen uit gescheiden ingezamelde plastic verpakkingen, drinkpakken en blik (pdb) hergebruikt kunnen worden. Een belangrijke stap in het sluiten van de keten op weg naar een regionale circulaire economie. Dat we met schone grondstofstromen tot mooie producten kunnen komen wordt zo zichtbaar en circulariteit tastbaar. Het produceren en plaatsen van modulair opgebouwde standaardproducten kan bovendien werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Plastic afval wordt bloembak
De eerste producten hebben het daglicht gezien: bankjes, lantaarns, speeltoestellen, verkeersborden en bloembakken. Deze zijn gemaakt van gescheiden ingezameld pdb, in combinatie met textiel, hout en gft. De producten zijn samengevoegd tot het Pleintje van Morgen. Voor de buurt is dat een fijne verblijfsplek om even te zitten, een praatje te maken of de kinderen te laten spelen. Ze kunnen zich vermaken op het speeltoestel of het Duurzame Aart Bol spel spelen dat op een grote picknicktafel is geprint. Bezoekers kunnen zich verdiepen in de achtergrond van de producten en van het Pleintje van Morgen bij de borden die op verschillende plaatsen op het Pleintje staan.

Samen sterk voor de regio
Avri levert grondstoffen voor de Pleintjes van Morgen uit het gescheiden ingezamelde afval van de eigen regio. OFN maakt hiervan met ketenpartners producten voor de openbare ruimte, die door de medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt van Werkzaak Rivierenland worden gemonteerd en vervolgens geplaatst. De aanleg van de Pleintjes van Morgen wordt mede mogelijk gemaakt door Netwerkbeheerder Liander, Hoeflake Infratechniek, DonkerGroen en de Regio Deal FruitDelta Rivierenland.

Opening van de eerste Pleintjes
Als eerste werd op dinsdag 8 maart 2022 het Pleintje van Morgen in Aalst (gem. Zaltbommel) geopend, op recreatiegebied De Neswaarden aan de Zaaiwaard, door wethouder Willem Posthouwer van Zaltbommel en Avri-directeur Walter Brouwer. In de dagen daarna waren de volgende Pleintjes aan de beurt: Geldermalsen (West Betuwe) aan de Sterappel, Lienden (Buren) achter de woningen op de Kermenstein, Beneden Leeuwen (West Maas en Waal) op het Vlasveld, Tiel West in het Leliepark en Heerewaarden (Maasdriel) aan de Langestraat. Culemborg en Neder Betuwe volgen nog.

Meer weten over de Pleintjes van Morgen? Pleintje van morgen of bekijk hier een filmpje.

Publicatiedatum:  17 maart 2022