NIEUWS

Project ‘SmartPackr’ succesvol Regionaal Investeringsfonds-project

Coronacrisis zorgt voor extra vraag naar fruit van FruitMasters

FruitMasters is een fruitcoöperatie waarbij ruim 400 fruittelers uit heel Nederland zijn aangesloten. Vanaf de pluk wordt het fruit gekoeld, gesorteerd, verpakt en vermarkt door FruitMasters. De coronacrisis kwam ook bij FruitMasters onverwacht, maar de afzetmarkt kreeg een impuls. Freek Versteeg, operationeel manager bij FruitMasters, heeft een vermoeden waardoor dat komt: “Mensen zijn zich tijdens de coronacrisis bewuster geworden van hun gezondheid en zijn meer fruit gaan eten.”

Maatregelen voor een veilige werkomgeving
Bij de start van de coronacrisis heeft FruitMasters direct een team opgericht voor een veilige werkomgeving. Dit team vertaalde landelijke maatregelen naar de werkvloer. Zo is de gehele organisatie opgedeeld in streng gescheiden compartimenten, zijn maatregelen getroffen om voldoende afstand te waarborgen, kunnen medewerkers thuiswerken en is er een streng hygiëneprotocol. Dat laatste was niet heel ingrijpend, want wanneer je met voedsel werkt, is hygiënisch werken altijd een vereiste.

Blijf gezond, eet fruit!
De afzet van FruitMasters leed niet onder de coronacrisis. De vraag naar fruit groeide zelfs, al is de afzetmarkt wel veranderd: klanten in de horeca zijn hard geraakt, maar bij supermarkten steeg juist de vraag. Door in het verleden slimme keuzes te maken in automatisering, zoals de ‘SmartPackr’ appelverpakrobot, was FruitMasters goed voorbereid op de piekbelasting. De productiviteit werd direct opgeschaald om aan de stijgende vraag van klant en consument tegemoet te komen. Freeks interpretatie is dat door de coronacrisis de aandacht voor gezondheid is gegroeid, en daarmee de vraag naar fruit. Zijn oproep haakt daarop aan: “Blijf alert op je gezondheid. Fruit helpt daar altijd bij!”

Mede mogelijk gemaakt door het Regionaal Investeringsfonds
In 2018 ontving FruitMasters een subsidie vanuit het Regionaal Investeringsfonds voor de plaatsing van een innovatieve robot: de SmartPackr. Deze heeft met succes bijgedragen aan automatisering binnen FruitMasters en die ontwikkeling wil zij blijven voortzetten. Freek: “Het is goed dat het Regionaal Investeringsfonds innovatieve projecten in de regio ondersteunt. Iedereen binnen FruitDelta Rivierenland kan innovatieve aanvragen indienen. Juist tijdens de coronacrisis kan dat van grote meerwaarde zijn.”

Wilt u meer weten over FruitMasters? Klik hier.

Wilt u meer weten over het Regionaal Investeringsfonds en wat het voor u kan betekenen? Klik dan hier.