NIEUWS

Succesvol Regionaal Investeringsfonds-project

Abonnementen helpen CoöperatieAuto schadevrij door de coronacrisis

CoöperatieAuto is een coöperatief deelsysteem van elektrische auto’s, gevestigd in Culemborg. Een duurzaam initiatief, want een auto delen en elektrisch rijden zorgt voor schonere lucht en minder geluid op straat. Sinds de coronacrisis maken mensen minder gebruik van hun auto, maar dit raakt CoöperatieAuto niet. Zij werkt namelijk met abonnementen, wat zorgt voor continue inkomsten. Dit helpt CoöperatieAuto door de crisis. Jan de Kock, mede-oprichter van CoöperatieAuto, kijkt graag vooruit: “Als mensen meer gaan thuiswerken, zal een deelauto interessanter worden!”

Abonnementen
De abonnementenstructuur waarmee CoöperatieAuto werkt, zorgt voor een vaste inkomstenstroom. De abonnementen worden afgesloten voor minimaal twee jaar. Deelnemers geven vooraf aan hoeveel kilometers ze gaan rijden en op basis daarvan wordt hun abonnement gemaakt. Waar bij soortgelijke coöperaties die op basis van prepaid werken, de inkomsten tijdelijk stilvielen, bleef de impact van de coronacrisis op CoöperatieAuto beperkt vanwege deze continue ‘cashflow’. Jan de Kock heeft goed nagedacht over het juiste businessmodel voor de coöperatie. Jan: “Een weloverwogen businessmodel kan voor een buffer zorgen in moeilijke tijden, zoals tijdens de coronacrisis.”

Duurzaam en efficiënt
Jan ziet de toekomst van deelauto’s met vertrouwen tegemoet, want hij ziet een groeiend bewustzijn rond duurzaamheid: “Mensen kunnen zich de schone lucht van tijdens de coronacrisis nog vers voor de geest halen.” Hij wil daarop inspelen door de duurzaamheid van het initiatief te blijven profileren. Daarnaast wordt een deelauto interessant als mensen minder vaak naar hun werk gaan. Een leaseauto is relatief duur bij een laag aantal kilometers en door het gebruik door meerdere mensen, wordt een deelauto efficiënter benut.

Mede mogelijk gemaakt door het Regionaal Investeringsfonds
CoöperatieAuto is mede dankzij twee subsidies van het Regionaal Investeringsfonds (RIF) van FruitDelta Rivierenland tot stand gekomen. In 2017 kreeg het een eerste RIF-subsidie voor het vormen van het samenwerkingsverband. In 2019 kreeg CoöperatieAuto een subsidie voor het opschalen naar nieuwe projecten en het verbreden van de doelgroep. Wilt u meer weten over het Regionaal Investeringsfonds en wat het voor u kan betekenen? Klik dan hier.

Wilt u meer weten over CoöperatieAuto? Klik dan hier.