NIEUWS

De eerste kistjes Betuwse kersen overhandigd en geveild

6 juni 2019 – Met de overhandiging van het eerste kistje Betuwse kersen aan burgemeester Hans Beenakker van Tiel is op dinsdag 4 juni 2019 het Betuwse kersenseizoen officieel geopend. Kersenteler Aart Blom overhandigde deze in Boomgaard D’n Kerkewaerdt in Wadenoijen. Daarnaast werden de eerste 10 kistjes kersen geveild. Met de opbrengst van €3040,- schaft Stichting HeartSafe AED’s aan.

Aftrap Betuwse kersenseizoen veelbelovend

Het voorjaar is altijd een spannende periode voor fruittelers. Zo ook voor kersenteler Aart Blom: “De nachtvorst in de eerste weken van april heeft de kersentelers in de Betuwe slapeloze nachten bezorgd. Ook in mijn boomgaarden was dit het geval, maar achteraf lijkt het allemaal mee te vallen. Het heeft een paar nachten 2 graden gevroren, twee jaar terug was het tot min 6 toen was er wel veel schade”. Aart vervolgt: “Zoals het er nu naar uitziet heeft de nachtvorst weinig tot geen schade aangericht in de Betuwe. Wel zullen de kersen minder in aantal zijn, maar daardoor zullen ze groter en dikker worden. Dat levert mooiere en lekkere kersen op, zo is mijn inschatting. Ik verwacht een goed kersenseizoen.”

Eerste kistje Betuwse kersen overhandigd aan burgemeester Beenakker
© Iris Spaink, fotograaf

Veiling eerste 10 kistjes kersen

Vergelijkbaar met de veiling van het traditionele eerste vaatje Hollandse Nieuwe in Scheveningen, werden de eerste kistjes Betuwse kersen geveild. Het eerste kistje dat burgemeester Beenakker ontving, stond hij af voor de veiling. Wimco Groenendaal van Groda A.G.F. b.v. kocht dit kistje met de hoogste bieding. Het eerste kistje bracht daarmee €1600,- op. Het totale eindbedrag in de veiling was €3040,-. Stichting HeartSafe in Tiel hoopte op een opbrengst uit de veiling van €1850,- om daarmee een AED te kunnen aanschaffen voor plaatsing in Wadenoijen. Bianca Looyschelder-De Weerd, penning meester van Stichting HeartSafe: “Het bedrag is boven verwachting en hier kunnen we ontzettend veel mee doen.”

Gelukkige veilingwinnaars en Stichting HeartSafe
© Iris Spaink, fotograaf

Betuwse Kersen uit de FruitDelta in heel Nederland verkrijgbaar

Een groot aantal supermarkten promoten de Betuwse kersen in het hele land. Supermarkten als Hoogvliet, Deka Markt, Dirk van den Broek en de grotere vestigingen van Aldi doen mee met de actie. Klanten die de Betuwse kersen kopen, maken kans om prijzen te winnen, zoals 5 gratis hotelarrangementen bij Van der Valk Hotel in Tiel. De prijswinnaars ontvangen hun prijs op 21 september tijdens het fruitcorso in Tiel.

Betuwse Open Kersendagen

De veiling van de eerste kistjes Betuwse kersen is ook de voorbode van de Betuwse Open Kersendagen. In het weekend van 6 en 7 juli vindt dit evenement plaats in boomgaard D’n Kerkewaerdt in Wadenoijen. Tijdens dit evenement zijn er veel activiteiten en festiviteiten. kijk voor meer informatie op www.betuwekers.nl.