NIEUWS

De Betuwe klaar voor nieuw kersenseizoen

10 juni 2020Op vrijdag 5 juni 2020, werd het eerste kistje Betuwse kersen door kersenteler Aart Blom overhandigd aan Hans Beenakker, burgemeester van Tiel, tevens voorzitter van Fruitdelta Rivierenland. Met het in ontvangst nemen van de eerste kersen, gaf hij het officiële startschot voor een nieuw kersenseizoen. De overhandiging vond plaats in Boomgaard D’n Kerkewaerdt in Wadenoijen.

Deze eerste oogst is geteeld door Fruitpartners Blom. Aart Blom was zeer vereerd met de komst van burgemeester Hans Beenakker: “Ik vind het een mooie traditie. Het is een oer-typisch streekproduct van de Betuwe. Ik ben blij dat we in deze tijd dit toch kunnen blijven doen, ondanks alle corona-perikelen. Veel mensen willen of kunnen nu niet op vakantie naar het buitenland en hopelijk ondernemen ze nu een leuk dagje uit naar de Betuwe. Er is hier voldoende ruimte”. Natuurlijk was ook Flipje aanwezig, het Betuwse fruitbaasje, vergezeld door kersenprinses Kimberly van Knijff.

Weinig schade door nachtvorst: het wordt een goed kersenseizoen
Een mooie aftrap van het Betuwse kersenseizoen, die veel belovend is voor de aankomende twee maanden. Aart Blom: “De nachtvorst in april heeft de kersentelers in de Betuwe slapeloze nachten bezorgd. Ook in mijn boomgaarden was dit het geval, maar achteraf lijkt het allemaal mee te vallen.” Aart vervolgt: “Zoals het er nu naar uitziet heeft de nachtvorst weinig schade aangericht in de Betuwe. Wel zullen de kersen ca. 20% minder in aantal zijn, maar daardoor zullen ze groter en dikker worden. Dat levert mooiere en lekkere kersen op, zo is mijn inschatting. Ik verwacht een goed kersenseizoen.”

Kersen uit het land van Flipje naar Nederlandse supermarkten
In de derde week van juni gaan de Betuwse kersen het hele land in. Om de regio én het Betuwse streekproduct bij de consumenten meer onder de aandacht te brengen, worden de kersen de aankomende weken gepromoot bij een groot aantal supermarkten, zoals Hoogvliet, Deka Markt en Dirk van den Broek. De promotie wordt ondersteund met een aantal leuke prijzen, zoals een vijftal gratis hotelarrangementen bij Van der Valk Hotel Tiel. Ook als kersen worden gekocht in de kersenwinkel of de drive-in maakt men kans op één van de prijzen.Prijswinnaars worden via dit hotelarrangement verwelkomd in de Betuwe en kunnen de streek beter leren kennen.

Pluk ‘m zelf
Vanaf de derde week in juni kunnen bezoekers in een aangegeven gedeelte van de boomgaard zelf kersen plukken. Vorig jaar was daar zeer veel belangstelling. Ook nu al krijgen we vai social media al veel vragen hierover binnen. Als de hoender vol zit, worden de kersen afgewogen en kan de bezoeker de kersen afrekenen bij de kassa. Uiteraard wordt gezorgd voor voldoende ruimte tussen de plukkers en er is een duidelijke looproute in verband met de coronamaatregelen.

Nieuw: Kersen Drive in
Mensen die weinig tijd hebben of liever de drukte mijden, kunnen gebruik maken van de Kersen Drive-in. Zij kunnen met de auto door de drive-in rijden, kersen bestellen, kopen en hun reis weer vervolgen.

Fruitbelevingspark Streeckerij De Betuwe
Betuwe Kers (Aart Blom) heeft ook plannen om een recreatief fruitbelevingspark te openen rond fruit en andere streekproducten. Om dit idee verder vorm te geven, moeten er de nodige onderzoeken worden gedaan. Voor het doen van een haalbaarheidsonderzoek kreeg Aart Blom in 2019 een bijdrage vanuit het Regionaal Investeringsfonds van Fruitdelta Rivierenland..